Christian Versloot
Christian Versloot
12 augustus 2017 12:43

Gisteren schreven we in onze blog dat we voor aanstaande dinsdag 15 augustus de kaarten in de gaten aan het houden zijn. Het Amerikaanse weermodel berekende een leuke tong met onstabiliteit boven Nederland, maar er waren nog veel onzekerheden. Die onzekerheden blijven de komende tijd nog wel gelden, omdat een en ander nog zo’n 80 uur vooruit is (< 48 uur wordt pas een verwachting).

Tegelijkertijd schoven gisteren de opeenvolgende uitdraaien van het Amerikaanse weermodel de situatie steeds verder naar het oosten. Uiteindelijk bleef er voor Nederland niet zoveel meer over, behalve een ‘schampschot’ van 1100 J/kg CAPE in het oosten van het land.

De laatste uitdraai (de 06z-run, dus die van 08.00 uur Nederlandse tijd) gaat echter weer voor een situatie met flinke CAPEs boven ons land! Dat is goed nieuws voor de onweerliefhebber. Hieronder staan onze laatste observaties gebaseerd op de kaarten. Let op dat deze observaties in de komende dagen nog volop kunnen en waarschijnlijk zullen veranderen. Wel blijven we de situatie volgen, omdat de situatie stukje bij beetje minder onzeker wordt.

De huidige observaties en onzekerheden:

  • Het Amerikaanse weermodel berekent op 15 augustus vroeg op de middag (circa 14.00) redelijk hoge temperaturen voor de oostelijke helft van het land. De lijn Eindhoven – Leeuwarden moet rekening houden met temperaturen van circa 25-26 graden. Ten oosten daarvan kan het 28 graden worden en ten westen daarvan ligt de temperatuur eerder tussen 19 en 22 graden. De onzekerheid hieromtrent is de vraag of GFS de temperaturen niet overschat en of de zone met hoge temps uiteindelijk wel boven Nederland uitkomt. EC gaat niet helemaal mee met de hoge temperaturen; andere modellen zijn op deze termijn nog niet beschikbaar.
  • Dankzij redelijk hoge dauwpunten wordt flinke CAPE berekend oost van de hierboven genoemde grenslijn: 1750-2250 J/kg aan CAPE kan niet worden uitgesloten. Het blijft echter de vraag of GFS de dauwpunten niet overdrijft, en of de zone überhaupt niet oostelijker komt te liggen in de volgende runs.
  • De neerslagsignalen worden ingetekend op de kaarten, waardoor we verwachten dat de trigger redelijk gelijk opgaat met de zone van onstabiliteit. Vraagstuk hier is of dat zo blijft.
  • Bulk shear gaat tot 30 knopen; organisatie van buien is dus mogelijk. Afwachten hoe dat evolueert.

Kort samengevat hebben we dus momenteel een situatie op de kaarten staan waarbij we dinsdag kortstondig met een aanval van warme lucht te maken krijgen die gelijk wordt afgestraft door regen- en onweersbuien, die – als de huidige verwachting uit zou komen – lokaal fel uit kunnen pakken. Het blijft echter afwachten, omdat we hebben gezien dat de modellen de afgelopen dagen flink aan het spelen zijn met de uiteindelijke positie van het geheel.

Blijf onze blog gerust volgen of schrijf je in voor de nieuwsbrief. We houden je op de hoogte!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter