Christian Versloot
Christian Versloot
25 mei 2014 21:03

Het was gisteren wederom raak. Verspreid over het land vielen fikse regen- en onweersbuien. Volgens waarnemers ging het met name in het westen van het land behoorlijk tekeer. Dat was ook logisch als we de radarbeelden bekeken: een fel onweersfront trok over het westen van het land. In de nacht van dinsdag op woensdag kreeg ook het oosten van Nederland te maken met onweersbuien.

Vandaag kan het, onder invloed van onder andere de warmte, wederom tot fikse buien komen. Het buiensignaal lijkt echter niet zo uitgesproken als gisteren. In deze korte update beschrijven we een en ander.

Ten westen ons liggen zones met lagedruk. In deze lagedrukzones is een trog te herkennen die ook op de 5,5 kilometer-kaarten aanwezig is: een hoogtetrog dus. Troggen staan erom bekend buienactiviteit te waarborgen, daar in de buurt van de trog stijgende luchtbewegingen plaatsvinden. Daarbij wordt aan de oostflank, dus in onze regio’s, warme lucht aangevoerd vanuit het zuiden.

Er is redelijk wat onstabiliteit aanwezig in de atmosfeer: lokaal loopt de hoeveelheid potentiële energie op tot 500 tot 1000 kilojoules per kilogram lucht. Dat is genoeg om buien tot redelijke exemplaren te laten uitgroeien. Deze kunnen goed georganiseerd van karakter zijn, waardoor ze wat zwaarder uit kunnen pakken. Volgens de huidige weerkaarten is er een redelijke kans dat Zeeland vanavond met buien te maken krijgt en het midden van het land tegen de nacht. Het is al met al even afwachten: bekijk onze onweerradar regelmatig en blijf up to date.

 

https://www.modellzentrale.de/WRF4km/00Z/21h/maxDBZ_eu.png

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter