Christian Versloot
Christian Versloot
6 december 2017 11:45

Gisteren schreven we dat we met een aantal interessante dagen te maken gaan krijgen. Dat lijkt nog steeds zo te zijn en daarom deze korte update; vanavond hoop ik een grotere update te kunnen geven. De aandacht verschuift inmiddels steeds meer richting de zondag, en dan met name het einde van de zondag (ca. 18-00 uur).

UPDATE Woensdagmiddag 17.30 uur: we hebben inmiddels in onze Sneeuwupdate #3 een nieuwe stand van zaken gegeven over de weerkaarten. Klik hier om naar de meest actuele update te gaan!

  • Doe jij al mee aan de discussie onderaan dit artikel?

Laten we allereerst kijken naar de kaarten van beide modellen. Beiden geven sneeuw aan (roze/paars) en regen (blauw). Hoe intenser de kleur, hoe meer neerslag er berekend wordt.

Het Europese weermodel:

Het Amerikaanse weermodel:

Wat kunnen we op basis hiervan zeggen?

Nog niet zoveel eigenlijk ๐Ÿ™‚



Het belangrijkste verschil zit hem echter in het lagedrukgebied, dat we op beide kaarten kunnen zien liggen aan de isobaren, de zwarte ingetekende lijnen. Het Europese weermodel tekent de kern van dit lagedrukgebied ten noordwesten van ons land in. We zien dan ook dat de wind uit het zuidwesten waait, krap vanaf land, mogelijk net genoeg om voor enige sneeuwval te zorgen. Wat mij zorgen baart is de temperatuur van de lucht die hiermee richting ons komt — deze zal wellicht te hoog zijn voor droge sneeuwval. Volgens de Europeaan kunnen we dan ook natte sneeuw verwachten.

De Amerikaan gaat echter voor een veel zuidelijker koers van het lagedrukgebied. Dat is mooi omdat we dan wind van land krijgen, die over het algemeen iets koeler is dan wind van zee. Op anderhalve kilometer zitten we dan op -8 en aan de grond rond of net iets onder het vriespunt:

Dat zou een veel grotere kans op droge sneeuwval betekenen. Maar het is cruciaal dat het lagedrukgebied niet tรฉ zuidelijk duikt! Dan krijgt alleen Belgiรซ te maken met sneeuwval, en hoewel we de Belgen sneeuwval gunnen zou het ook tof zijn als in de hele Benelux een mooi wit sneeuwtapijt komt te liggen ๐Ÿ™‚ Als het laag te zuidelijk komt krijgen wij namelijk wel kou, maar geen neerslag meer. En tsja, dan kun je sneeuw vergeten ๐Ÿ˜‰ Afwachten dus.

Ook HiRLAM, het onder meer Nederlandse model dat het KNMI gebruikt in haar guidance, gaat inmiddels mee met GFS. Hoewel zondag nog niet in beeld is (het model heeft slechts een korte blik vooruit van twee dagen), lijkt de aanvoer van koude lucht volgens HiRLAM sterk op hoe GFS de koude lucht op transport zet.

Dat zou goed nieuws zijn, maar desondanks blijft het afwachten. We zien nu in ieder geval dat (hoewel we op vrijdag en zaterdag al met sneeuwbuien te maken kunnen krijgen) het echte aandachtsgebied de zondagavond wordt. Het zal dan waarschijnlijk gaan om regen die overgaat in sneeuw. We houden het in de gaten en komen zo snel mogelijk terug met meer info, ik hoop vanavond al!

Wat vind jij? Onze discussiebox is open voor reacties. Laat gerust je reactie achter & we gaan graag met je in gesprek! Deel dit bericht ook met je vrienden om ze te laten weten dat er een leuk weekend op komst is ๐Ÿ™‚

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter