Christian Versloot
Christian Versloot
7 december 2017 12:35

Op de uitdraai van de 00z-run van het Europese weermodel hiernaast of (als je mobiel surft) hierboven zie je een grote paarse vlek ten noordoosten van de Britse Eilanden. Dat is een behoorlijk uitgediept lagedrukgebied (met een kern van circa 965 hectopascal volgens de berekeningen). Aan de westflank van dit laag wordt vanaf het poolgebied een flinke teug ijskoude lucht aangevoerd.

De komende dagen komt deze teug ijskoude lucht steeds dichter in de buurt van Nederland terecht.

Komend weekend gaan we daardoor te maken krijgen met een episode van guur winterweer, met regelmatig sneeuwbuien en op zondag misschien wel een sneeuwsituatie.

Althans: dat stond voorlopig in de kaarten. Maar hoe ziet dat er nu uit? In deze vierde Sneeuwupdate nemen we wederom een kijkje naar de huidige stand van zaken in de kaarten. We schetsen de huidige analyses en bekijken de onzekerheid zoals deze nu nog aanwezig is.

Vrijdag en zaterdag kans op sneeuwbuien

Op 5,5 kilometer hoogte wordt het zo’n -40 graden en op 1,5 kilometer hoogte zien we ook temperaturen die richting de -10 graden Celcius gaan (bron Windy). Dat zijn ijskoude temperaturen, vooral als je je bedenkt dat het op dit moment zo’n +5 graden is op 1,5 kilometer hoogte (het 850 hPa-drukvlak) en ca. -20 graden op 5,5 kilometer hoogte (het 500 hPa-drukvlak).



Aan de grond blijft het echter (relatief) warm met temperaturen tussen 0 en 3 graden Celcius. Dat staat garant voor een onstabiele atmosfeer omdat de verschillen tussen het oppervlak en de bovenlucht veel groter is geworden, met name als je kijkt naar de temperatuur van de zee. De verwachting is dat er op vrijdag en zaterdag regelmatig buien gaan ontstaan. Dankzij de ijskoude lucht zullen een aantal van deze buien ook uit sneeuwval bestaan. De buien gaan ook gepaard met onweer.

De kans hierop is tijdens de vrijdag en de zaterdag vooral het grootst voor de oostelijke regio’s van het land, zo schetst het WRF-weermodel:



Zondag sneeuwsituatie of regen?

Voor zondag wordt het echter spannend. Volgens de berekeningen van de afgelopen dagen wordt de koude lucht die dag verdrongen door een lagedrukgebied vanaf de Oceaan. Afhankelijk van waar de kern van dit lagedrukgebied uitkomt kan er veel sneeuw vallen of zelfs alleen maar regen.

Gisteren waren de verschillende weermodellen het nog oneens over waar dit lagedrukgebied uit zou komen: GFS berekende hem wel erg zuidelijk; ECMWF berekende hem te noordelijk. Gelukkig lijkt er nu consensus te zijn over waar het lagedrukgebied waarschijnlijk uitkomt (al is dit de komende dagen nog steeds aan verandering onderhevig). Tegelijkertijd is dat voor ons slecht nieuws. Volgens de huidige berekeningen krijgen we namelijk te maken met een relatief noordelijk gelegen lagedrukgebied. Zowel ECMWF als GFS schetsen deze situatie, zoals je op de bijgevoegde weerkaart kunt zien.

Wat betekent dit voor de mogelijke sneeuwsituatie? Ok, het kon veel slechter – de wind waait gelukkig nog wel enige tijd vanaf land. Ook zit de neerslag nog steeds op het laag. Tegelijkertijd betekent het dat zachte lucht veel eerder de macht gaat overnemen in ons land. Concreet houdt dat in dat het voor grote delen van het land onzeker wordt of het gaat sneeuwen.

Volgens de huidige berekeningen van het Europese weermodel lijkt het noordoosten van Nederland de grootste kans te maken (bron: MeteoGroup).

Het is echter nog steeds afwachten geblazen… 😉

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter