Sneeuwupdate #5: storing verdrijft kou, noordoosten meeste kans droge sneeuw

Christian Versloot
Christian Versloot
8 december 2017 10:43

In de afgelopen Sneeuwupdates hebben we continu de weerkaarten in de gaten gehouden om te kijken in hoeverre de sneeuwsituatie voor komend weekend uit de verf zou komen. De kaarten zijn sinds de laatste update weer verder geëvolueerd. Laten we wederom een kijkje nemen.

Het lagedrukgebied bij Noorwegen en de koude lucht die op transport wordt gezet. Bron: Windy

Laten we eerst kijken naar de huidige uitgangspositie, zodat we weten hoe & wat tot stand komt. Bij Noorwegen ligt nu een lagedrukgebied. Als je op de temperatuurkaart hiernaast kijkt zie je dat een enorme teug koude lucht (de paarse vlek) naar het zuiden wordt getransporteerd, aan de westflank van dit lagedrukgebied.

Die koudere lucht is sinds gisteravond over het land uitgestroomd en is de ‘start’ van het gure winterse weekend. Meer koude lucht is onderweg. Komend weekend staat dan ook in het teken van winterse buien, maar de echte aandachtspositie zou op zondag moeten liggen. Gisteren schreven we dat we een slechtere uitgangspositie hadden. We hebben twee criteria op basis waarvan we dat bepalen:

  • Of het lagedrukgebied dat de koude lucht zondag gaat verdrijven niet te noordelijk terecht gaat komen. In dat geval krijgen we al veel te vroeg te maken met zachte lucht en komt de sneeuw niet goed uit de verf.
  • Of dat zelfde lagedrukgebied niet te zuidelijk uit gaat komen. In dat geval blijven we wel redelijk lang in de koude lucht hangen, maar hebben we geen neerslag meer (die zit dan ergens in België of Frankrijk).

Dat, plus andere ingrediënten van de mix van variabelen, moeten zondag allemaal op de goede plaats terecht komen voor grootschalige sneeuwval. Hieronder gaan we in op de huidige stand van zaken en gaan we kijken hoe het er nu voor staat.

Vandaag: regelmatig winterse buien, ook met onweer

Vandaag trekken er regelmatig winterse buien over het land. Sterker nog: net viel er op verschillende plekken al natte sneeuw. De winterse buien gaan geregeld gepaard met onweer. Kijk daarom regelmatig op Bliksemdetectie.nl/radar om te kijken waar er bliksemontladingen voorkomen.

Zaterdag: winterse buien houden aan

Ook zaterdag hebben we wederom te maken met winterse buien, al lijkt het volgens de laatste modelberekeningen in mindere mate aan de orde te zijn. Wel lijkt het overdag koud te blijven: met name in het zuidoosten kan de temperatuur net rond het vriespunt uitkomen.

Zondag: storing verdringt koude lucht, sneeuw?

Op zondag is het winterse weekend bijna weer voorbij. Waar warme dagen in de zomer vaak worden verdreven met een verfrissend (en soms verpletterend) onweer zien we in de winter dat zo’n dooiaanval soms gepaard kan gaan met hevige sneeuwval.

En in deze discussie komt het verhaal over de positie van het lagedrukgebied aan de orde. Hoe lang houden we de koude lucht in ons land? Hoe langer, hoe beter de sneeuwval tot ontwikkeling kan komen en hoe langer de eventuele sneeuw blijft liggen?

Laten we kijken naar de prognose voor het laag in de verschillende modellen:


Als we de weermodellen bekijken zien we dat de meeste toch een redelijk noordelijk uitkomend lagedrukgebied berekenen. Alleen GFS gaat voor een lagedrukgebied dat wat zuidelijker uitkomt. Dat is geen goed nieuws voor grootschalige sneeuwval, want op deze manier gaat eventuele sneeuw al heel snel over in regen – of er komt überhaupt geen sneeuw.

Op basis van deze kaarten schat ik in dat de kansen op daadwerkelijke sneeuwval het grootste zijn voor het noordoosten van het land. Daarin wil ik meegaan in de kaart die MeteoGroup gisteren in een artikel plaatste, waarin het noordoosten sneeuw zou krijgen.

Iedereen die nu roept “dat het gaat sneeuwen” is ietwat aan het overdrijven. Het wordt een uiterst complexe situatie waarin de weermodellen nu naar een situatie neigen die ongunstig is voor ons. Ik hoop natuurlijk wel op veel sneeuw, maar laten we vooral realistisch blijven. 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter