Feedback?

Klimaatverandering Alaska gaat zo hard dat weerstation foutief zegt ‘is niet echt’

Christian Versloot
Christian Versloot
15 december 2017 21:27

Amerikaanse wetenschappers stonden begin deze maand even raar te kijken toen ze bezig waren met hun maandelijkse poging om data van een weerstation in Alaska uit te lezen. De data was weg. Na wat onderzoek kwam een behoorlijk vreemde conclusie naar boven: het was in 2017 zó warm op het weerstation dat het algoritme dat de data in de gaten hield dacht dat het fake was en vervolgens automatisch alle data uitsloot van de klimaatrapportages.

Alle afbeeldingen – bron: NOAA (public domain). Uitgezonderd de headerfoto: die is van Pexels (ook public domain – CC0).

Het incident deed zich voor in Utqiaġvik in Alaska, ook wel Barrow genoemd, zo valt te lezen in de blog van NOAA-wetenschapper dr. Deke Arndt.

De rapportagemechanismen voor klimaatwaarden – dus het bijhouden van bijvoorbeeld temperatuur – worden in de Verenigde Staten zo ontworpen dat er enige matige van automatisering aan toekomt. Dat betekent dat computerprogramma’s in de gaten houden of de metingen niet vals worden. Dat zou namelijk de juistheid van de rapportage beïnvloeden & onjuiste inzichten geven in klimaatveranderingen.

Op zich een goede keuze. Metingen kunnen verstoord raken door een scala aan oorzaken:

  • De sensoren kunnen veranderen of kapot raken;
  • De weerhutten en andere beschermingsmechanismen voor de sensoren kunnen veranderen of kapot raken;
  • Weerstations kunnen verplaatst worden;
  • et cetera.

Als zulke verstoringen ertoe leiden dat de temperatuur over de tijd heen 0,5 graad hoger dan in de oude situatie is dan lijkt het net alsof de klimaatverandering daarvoor heeft gezorgd, terwijl dat niet zo is.

Oftewel, het is handig om deze beschermingsprogramma’s te gebruiken. Maar de andere kant op redeneren kan ook & dat is precies wat er in Alaska gebeurde. In het gebied waar het weerstation gevestigd is hebben we te maken met een extreem warm jaar. We zien in de grafiek t/m 2016 dan ook een behoorlijke stijging:

En voor dit jaar zien we dat ook heel goed terug als we de temperatuur van 2017 (hoog!) uitzetten tegenover de hoeveelheid zee-ijs in de regio (laag!) – dus kijk goed rechts onderin:

Een bijzondere situatie vonden ook de klimatologen van de Amerikaanse weerdienst. Desondanks gaat het niet om een storing maar om echte klimaatverandering, zo stellen de wetenschappers.

Een verontrustend signaal…

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.