Christian Versloot
Christian Versloot
29 december 2017 16:04

Er zijn van die dagen in een jaar waarop het extra belangrijk lijkt te zijn om te bepalen wat voor weer het wordt. Oudjaarsdag in het algemeen en de jaarwisseling in het bijzonder is daar één van. Dat is niet in het minst omdat de liefhebber natuurlijk droog en zonder mist zijn of haar vuurwerk wil afsteken. Maar ook voor de wandelaar en fietser, en buitensporter in het algemeen, is het fijn als het een droge dag wordt.

Weerkaarten: wetterzentrale.de, wxcharts.eu

En de temperatuur dan? Een oud & nieuw die ijskoud verloopt geeft toch altijd een beetje extra sfeer, zeker als er sneeuw zou liggen.

De komende dagen kunnen we dat winterweer echter vergeten. Het wordt zacht in Nederland, mogelijk recordzacht.

De warmste oudjaarsdag ooit: 2006

Het record voor oudjaarsdag is gevestigd in 2006, inmiddels elf jaar geleden. Het werd die dag 12,3 graden in Nederland, ruim boven normaal. Tijdens de jaarwisseling viel er veel regen waardoor het voor veel mensen geen pretje werd.

Hiernaast zie je de weerkaart voor het begin van die 31 december (om 01.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd). Het moge duidelijk zijn wat dit enorm zachte weer veroorzaakt: een krachtige (zuid)westcirculatie is in de tijd voor oudjaarsdag op poten gezet. Een depressie ten noorden van ons land brengt die dag regen; vanuit het zuidwesten wordt lucht aangevoerd die daarvoor ook bij de Azoren is geweest.

Tegelijkertijd zien we veel paars bij de Noordpool. De zogeheten polaire vortex, die de motor is voor de sterke westenwinden, draait op volle toeren. Niets is er op die kaart te zien dat het hart van de winterliefhebber sneller laat kloppen.

2017 doet een gooi naar het record

De weerkaart voor 31 december toont eenzelfde beeld. De globale circulatie heeft een krachtige westelijke stroming opgebouwd die ook boven Nederland ligt. Een depressie ligt ten westen van Ierland en zorgt ervoor dat we regelmatig met neerslag te maken gaan krijgen. Op de kaart zien we tegelijkertijd een ‘groene vlek’, een teug zachte lucht die vanuit de subtropen naar Nederland wordt gevoerd.

Op anderhalve kilometer hoogte (het 850 hPa-drukvlak van de kaart) is het dus al ruim boven nul. Dat betekent wat voor de temperatuur op anderhalve meter hoogte.

Laten we die kaart er dan ook maar bijpakken:

De tekst gaat verder onder de weerkaart.

Het is de kaart van de 31ste om 13.00 uur ’s middags. Overal zien we 12 graden staan, en belangrijker: dat zien we ook in de buurt van De Bilt. Kijken we naar de verwachting voor De Bilt van het Harmonie-model (een fijnmazig model dat veel wordt gebruikt in de weersverwachting voor de korte termijn) dan zien we het volgende:

Bron: wxcharts.eu

12,5 graad!

Het is dus goed mogelijk dat oudjaarsdag van 2017 de boeken ingaat als de warmste oudjaarsdag ooit. Het wordt echter wel spannend, want het zal slechts met een paar tienden van een graad zijn. Hoe wil jij Oud & Nieuw graag zien? Heb je graag ijzige kou of wil je liever zacht weer & regen? Laat hieronder in de discussiebox je mening achter, we lezen ‘m graag! 😄👇 Bliksemdetectie wenst je alvast een prettige jaarwisseling toe.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter