Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
30 december 2017 20:34

Veel mensen zien er al het hele jaar naar uit: oudjaarsdag. Om vuurwerk af te steken, voor een gezellige avond, het einde van de Top2000 – en ga zo maar door. Het is met name voor het moment rond de jaarwisseling belangrijk dat het droog is maar dat er enige stroming in de atmosfeer staat, om mist te voorkomen.

Bron weerkaarten: wxcharts.eu

Hieronder doen we een laatste analyse van de weerkaarten van de 31ste. Het lijkt een behoorlijk zachte en wisselvallige dag te worden, dus lees gauw verder.

Oudjaarsdag zelf wisselvallig en zacht

Het warmtefront (rechts, net ten zuiden van Nederland) en het koufront (verder op de oceaan). De oranje pijl is de aanvoer van zachte lucht. Bron kaart: DWD

Een storing ten westen van Ierland strekt zich uit naar Nederland. Bij deze storing horen twee fronten: een warmtefront en een koufront, te herkennen aan de rode en blauwe kenmerken op de weerkaart.

De depressie trekt vanavond en morgenvroeg steeds verder westwaarts waardoor we vanaf komende nacht al te maken met perioden met regen. De weerkaart hieronder toont de neerslagval tussen grofweg middernacht oudjaarsdag en de jaarwisseling. Vanaf de eerste helft van de nacht zien we een neerslagband over Nederland trekken:

Zacht weer en kans op windstoten

In de ochtend verlaat deze regen het land. We zitten dan in de zogeheten warme sector en hebben te maken met uiterst zacht weer. Die warme sector is goed te herkennen op de weerkaart met de fronten: alles zuidelijk vanaf het punt waar de twee fronten samenkomen (het lagedrukgebied) in de ruimte tussen de fronten is lucht uit de subtropen. De pijl illustreert waar de zachte lucht vandaan gevoerd wordt.

Deze teug zachte lucht kan ervoor zorgen dat we morgen te maken krijgen met de zachtste oudjaarsdag ooit! Het record staat op 12,3 graden en het is met een maximumtemperatuur die kan oplopen tot maarliefst 13 graden goed mogelijk dat het record verbroken wordt.

De wind is behoorlijk krachtig: een windkracht 7 tot 8 valt voor de kustgebieden niet uit te sluiten in de ochtend. Er kunnen windstoten optreden tot 90 kilometer per uur en het KNMI heeft daar dan ook code geel voor uitgegeven.

Tegelijkertijd nadert in de middag het koufront, te zien aan de tweede (veel scherpere) neerslagzone in de animatie. Ook in de middag is het dus redelijk wisselvallig.

Jaarwisseling verloopt ook wisselvallig, klap onweer niet uit te sluiten

Maar ook het koufront trekt weg waarna het in de avond steeds droger wordt. Vlak voor de jaarwisseling trekt echter een nieuwe storing boven ons land langs. Deze zorgt voor een kans op buiigheid tijdens de jaarwisseling. Doordat na de tweede storing (het koufront) de bovenluchten afkoelen is een klap onweer niet uitgesloten. De modellen zijn echter volledig eensgezind met waar de buien precies gaan uitkomen. Dit zijn twee weermodellen die we vaak gebruiken en tonen allebei het beeld om 1 januari middernacht:

Tegelijkertijd zien we tijdens de jaarwisseling ook de windstoten weer flink omhoog schieten (eerste kaart). Zacht wordt het ook met 6 tot 8 graden (tweede kaart):

Houd morgen dus rekening met een wisselvallige jaarwisseling waarbij er regenbuien kunnen vallen. Ook staat er redelijk wat wind. Het kan handig zijn om de houder waar je het vuurwerk mee omhoog schiet extra stevig te bevestigen om te voorkomen dat hij omwaait.

Maar zoals ik vanmiddag tijdens het weerbericht op de radio vertelde: alles beter dan die vreselijke mist van een aantal jaar geleden!

Namens het hele team van Bliksemdetectie wensen we je een fijne jaarwisseling en een goed 2018 toe! Bedankt voor het volgen van onze weersverwachtingen & het insturen van weermeldingen, weerfoto’s en weervideo’s. We gaan in 2018 graag door met jullie voorzien van informatie 🙂

 

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.