Christian Versloot
Christian Versloot
4 januari 2018 21:43

In de afgelopen Winterupdates hadden we een weeromslag in het vizier die vanaf 6 januari moest plaatsvinden. Tijdens die winteromslag zou een hogedrukrug van de Atlantische Oceaan uitbreiden naar Scandinavië. Het gevolg zou zijn dat de wind bij ons naar het oosten zou draaien waardoor we met winters weer te maken krijgen.

De weermodellen van de afgelopen dagen gaven redelijke kansen dat het winterweer voor ten minste een paar dagen zou aanhouden, al dan niet langer. In de afgelopen runs zagen we het hogedrukgebied echter consequent op nét de verkeerde plek uitkomen, waardoor de koude lucht uit het hoge noorden ons niet kon bereiken. We zouden in de koude lucht terecht komen – en het zou winters worden – maar écht winterweer zat niet in de planning.

En inmiddels is sinds de runs van gisteravond laat ook Knabbel weer aan het weer. Dat is gekscherend de term die de meeste winterliefhebbers in een staat van melancholie gebruiken als het winterweer weer eens tegenzit. Knabbelen betekent wegeten – en dat is ook wat er is gebeurd. Meer daarover later in dit artikel.

De omslag zit nog steeds in de kaarten

En dat is positief nieuws. Maar hoe komt die omslag nu eigenlijk tot stand? De volgende kaart geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de komende 48 uur:

De Verenigde Staten hebben momenteel te maken met een behoorlijke sneeuwstorm, een flinke blizzard. Dat is de grote blauwe vlek – het lagedrukgebied dus – aan de linkerkant van de pijl op bovenstaande kaart. Het zorgt voor een behoorlijke sneeuwdump aan de noordoostkant van de Verenigde Staten – en Reuters heeft vanmiddag een prachtige livestream gemaakt vanaf Times Square in New York City.

Maar tegelijkertijd heeft precies dat lagedrukgebied op de weersontwikkeling in de lage landen. Aan de oostflank van het laag wordt namelijk zachte Oceaanlucht naar het noorden gezogen, waardoor we op bovenstaande weerkaart al een redelijk groene vlek zien – hogedrukimpulsen. Vanaf het hogedrukgebied dat bij de Azoren ligt bouwt zich dus vanaf ca. 5 januari een rug. Op de zesde vormt zich vanuit de hogedrukrug een aparte kern die op de zevende ten noordwesten van ons land komt te liggen. Dat wordt consequent gedragen door praktisch ieder belangrijk weermodel, zoals de volgende kaarten laten zien (allemaal de hogedrukverdeling op +72 uur, 7 januari, maar allemaal een apart weermodel):

Het gevolg van het hogedrukgebied is dat vanaf 6 januari de wind boven Nederland naar het oosten/noordoosten draait. Met de consistentie van alle weermodellen lijkt de omslag naar koeler weer dus behoorlijk zeker!

Maar Knabbel is aan het werk

We schreven eerder in dit artikel over Knabbel. Je kunt je over de komende weersituatie namelijk twee dingen afvragen:

  • Voor ijskoud winterweer met krakende vorst is het nodig dat ijskoude lucht op transport wordt gezet vanuit het hoge noorden. Gebeurt dat wel?
  • Voor aanhoudend winterweer moet het hogedruk op z’n plek blijven liggen en eigenlijk verder in de richting van Scandinavië bewegen. De winden blijven dan aanhoudend uit de oosthoek waaien en lucht kan beter op transport worden gezet. Maar gebeurt dat wel?

Om te kijken in hoeverre aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan kunnen we de runs bekijken van deze avond. Een aantal dagen geleden leek het hogedrukgebied voor een flink aantal dagen op zijn plek te blijven liggen – waarna het behoorlijk onzeker werd. In de runs van eergisteren en al helemaal gisteren leek het erop dat het hogedrukgebied al snel naar het zuidoosten zou wegzakken, waarna de westenwinden en daarmee de zachte lucht de macht boven onze regio weer konden overnemen.

De runs van gisteravond en vanochtend lieten zelfs helemaal geen winterweer meer zien – de pluim van 0z (01.00 uur) toonde zelfs een temperatuurlijn die boven het vriespunt bleef!

De situatie is inmiddels wat verbeterd, maar is nog steeds ‘uitzichtloos’ voor de echte winterliefhebber. Het hogedrukgebied beweegt namelijk oostwaarts waardoor het zijn macht over de lage landen verliest. We krijgen daarom eerst naar verwachting een zuidoostelijke stroming gevolgd door een teug zachte lucht vanuit het zuidwesten. Eerst de drukposities van alle verschillende modellen op +120 uur (5 dagen vooruit, 9 januari) – die ook allemaal behoorlijk consistent zijn:

Kijken we naar de T850, de temperatuur op 850 hPa (anderhalve kilometer hoogte), dan zien we het volgende. Tijdens de start van de weeromslag zitten we in het ‘groene’ gebied. Dat betekent een temperatuur van -2 tot -4 graden Celcius. Tellen we daar een aantal graden bovenop om op de temperatuur op meethoogte te komen, dan komen we op maxima van een paar graden boven het vriespunt uit. In de nacht is het op 850 hPa zo’n -4 tot -8 graden, waardoor we dan met lichte nachtvorst te maken hebben – als dat al lukt.

Een paar dagen verder zitten we echter weer in ‘geel’, waardoor de nachtvorst weer voorbij is. Dat ziet er zo uit:

Conclusie

De virtuele winterkansen waar we al een aantal dagen over schreven bleken dus wederom te mooi om waar te zijn. Op zich is het heel normaal dat in de loop van een aantal dagen winterkansen uit de kaarten verdwijnen, of überhaupt kansen op welk weer dan ook (dat zien we ook vaak bij onweer). Pech gehad… al komt de omslag er nog wel, de ‘kracht’ lijkt er wat uit. Maar toch wordt het frisser; de lucht die wordt aangevoerd is immers wel van koude origine.

We houden uiteraard de kaarten blijvend in de gaten & komen weer bij je terug als er nieuwe ontwikkelingen zijn! 🙂

Om af te sluiten de pluim van deze avond die beduidend slechter is dan die van een paar dagen geleden:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter