Christian Versloot
Christian Versloot
6 januari 2018 12:28

Een rug van hogedruk boven de Atlantische Oceaan heeft zich de afgelopen dagen noordwaarts uitgebreid. Uit deze rug heeft zich inmiddels een zelfstandig hogedrukgebied gevormd ten noordwesten van de Britse Eilanden. Dit hoog zakt onder invloed van lagedruk in de buurt van Noord-Amerika naar het zuidoosten weg. De kern van het hoog komt morgenmiddag boven Schotland te liggen.

Het gevolg van zulke hogedrukinvloed is dat bij ons de wind meestal naar oostelijke richtingen draait. In het noorden van het land is dat al gebeurd. Vanuit Roodeschool (Groningen) ontvingen we van weerfotograaf Jannes Wiersema een beeld van een noordoostelijke wind.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aantal frisse dagen op komst

Dankzij het hogedrukgebied krijgen we in Nederland te maken met kouder weer. Zoals je op de weerkaart (bron: wxcharts.eu) kunt zien zakt een teug ‘blauwe’ lucht af samen met het hogedrukgebied – en komt deze boven ons land te liggen.

De weerkaart toont de temperatuur op het 850 hPa-drukvlak, dus op zo’n anderhalve kilometer hoogte. Tel er 4 tot 8 graden bij op om op meethoogte te komen en de kaart toont dat we aan lichte nachtvorst gaan geraken.

Maar zoals je ook kunt zien aan de pijl is dat de échte kou vanuit het Noordpoolgebied over Scandinavië naar Rusland wordt gezogen. In het paarse gebied is het al gauw -15 tot -20 graden op 1,5 kilometer – dus -15 tot -10 aan de grond.

De enige conclusie die we over deze winterse ontwikkeling kunnen geven is dan ook de volgende: het hogedrukgebied komt verkeerd terecht. Het is een leuk wereldwijd puzzelstukje maar dat komt grofweg door de volgende reden:

  1. De lagedruk ten westen van IJsland zorgde ervoor dat het hogedrukgebied überhaupt ontstond;
  2. Het hogedrukgebied bij de Azoren (grofweg de gele vlek links onderin de kaart) drukt deze lagedruk omhoog in plaats van omlaag;
  3. Het hogedrukgebied bij ons wordt daardoor steeds verder zuidoostwaarts geduwd, terwijl het boven Scandinavië had moeten uitkomen.

Op zondag, maandag en dinsdag lijken we dan ook temperaturen in de buurt of net iets onder het vriespunt te kunnen verwachten – maar meer ook niet:

Terug naar redelijk normale temperaturen

Zoals je in bovenstaande pluimgrafiek ook kunt zien is dat we daarna te maken krijgen met temperaturen die grofweg rond de normaallijnen liggen. Dat komt doordat lagedruk de macht weer overneemt, al blijven we volgens de geldende weerkaarten van vandaag nog wel even in de koele lucht zitten (eerste kaart). Dat geldt ook op de ultralange termijn (tweede kaart), maar we zien dan weer bijzondere ontwikkelingen: krachtige lagedruk op de Atlantische Oceaan, een sterk hogedrukgebied ten oosten van ons en een grote teug zachte lucht (warmte-advectie) die tot in het Noordpoolgebied reikt.

Wat dat gaat doen is nog onbekend, daar is de termijn te lang voor. Wederom houden we het voor jullie in de gaten & houden we jullie op de hoogte bij nieuwe ontwikkelingen 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter