Christian Versloot
Christian Versloot
7 januari 2018 21:16

We zitten op dit moment in het midden van een koudere periode. We hebben tijdelijk de overvloedige lagedrukgebieden van de Atlantische Oceaan achter ons gelaten en liggen nu onder de rook van een hogedrukgebied.

Als gevolg daarvan is er een oostcomponent toegevoegd aan de wind. Lichte vorst stroomt daardoor vanuit het noordoosten over het land uit. Door de wind voelt het echter veel kouder aan: de gevoelstemperaturen gaan op dit moment tot -8. Op de kaarten hieronder zien we de situatie perfect terug:

Maar tegelijkertijd houden we de langere termijn ook goed in de gaten, omdat die de richting bepaalt waarin het weer evolueert.

In deze analyse bespreken we de laatste uitvoer van de weermodellen. Wel plaatsen we die in de context van de eerdere runs, zodat we een goed beeld krijgen van de laatste ontwikkelingen.

Kort samengevat komt het op één zin neer: het is en blijft afwachten geblazen.

Uitgangspositie: hogedrukgebied ten noorden van ons land

We hebben sinds gisteren dus die invloed van oostelijke winden. Dat heeft allemaal te maken met de huidige uitgangspositie, en dat is een hogedrukgebied dat ten noorden van ons land ligt. Dat ziet er op de kaart zo uit (bron weerkaarten: wxcharts.eu):

Vanuit daar kunnen we verder redeneren over het weer tijdens de komende periode. Waar de modellen het allemaal wel over eens zijn is dat het hogedrukgebied de komende dagen naar het zuidoosten wegzakt. Dat heeft te maken met lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan die toch sterker blijken te zijn dan het hogedrukgebied. Dat ziet er als volgt uit. Let vooral op de pijlen – we zien het hogedrukgebied naar het zuidoosten reizen, maar ook een pijl op de Atlantische Oceaan…

De betekenis van die pijl wordt duidelijker als we de kaart met de temperatuur op anderhalve kilometer hoogte bij pakken:

We zien dat aan de oostkant van die pijl langs het lagedrukgebied een teug zachte lucht omhoog wordt gestuwd (de groene vlek). Dat is warmte-advectie en aan de oostkant daarvan vindt meestal het ontstaan van nieuwe hogedruk plaats.

Na woensdag spannend, maar modellen zijn het oneens

Dat zou dus betekenen dat er misschien een vervolg aan de koude periode zit aan te komen. Kijk alleen maar eens naar de grote paarse vlek rechts bovenin de vorige kaart, die aantoont dat de ijskoude lucht (van -20 graden overdag) flink naar het zuiden afzakt…. maar nog wel boven Rusland ligt.

Het is de vraag: ontstaat een nieuw hogedrukgebied en kan dat ervoor zorgen dat die ijskoude lucht onze kant op komt?

Dat is precies waar de onzekerheid begint & waarom we moeten afwachten. Als we kijken naar de grote modellen en de hogedrukposities voor het einde van deze week, dan zien we het volgende:

Conclusie

De koude lucht wordt deels op transport gezet. Dat lijkt dus in veel gevallen goed te gaan. Maar komt die lucht ook bij ons? Dat is waar de modellen het over oneens zijn. Sommige modellen berekenen op de lange termijn die koude lucht nog veel verder in de buurt van Nederland – andere, waaronder het Amerikaanse model, gaan vanaf het einde van de week voor zachter weer.

En uit de modellen waaruit blijkt dat de koude lucht daadwerkelijk op transport wordt gezet blijkt dat er nog flink gesleuteld moet worden voordat het echt koud wordt in Nederland.

Er valt daarom nog weinig definitiefs te zeggen over deze virtuele winterkansen. Het is afwachten geblazen, vooral omdat de virtuele winter nog voor een groot deel buiten de betrouwbare termijn valt.

Maar waar gisteren de mineur nog volop aanwezig was op de weerforums zien we nu toch weer enthousiasme en spanning… maar laten we alsjeblieft de huid nog niet verkopen voordat de beer geschoten is: de komende dagen wordt meer duidelijk! Jullie horen van ons 😉

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter