Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
23 januari 2018 20:45

In onze vorige analyse schreven we dat door twee lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan een teug zachte lucht onze kant op zou komen. Dat is ook gebeurd – op sommige plekken lagen de maximumtemperaturen al ruim boven de 10 graden:

Maar morgen, op woensdag, wordt het mogelijk recordzacht. Het kan zomaar eens zijn dat in De Bilt (de locatie van het KNMI waar records op moeten treden willen het ‘officiële’ records zijn, een beetje raar, maar goed zo is het nu eenmaal vastgelegd) het record uit 1960 verbroken wordt. Op die 24 januari werd het er namelijk 12,1 graden – en morgen misschien nog wel warmer!

In deze analyse gaan we alle veelgebruikte modellen langs om te kijken wat ze schetsen voor morgen. Op basis van die analyse schrijven een conclusie met daarbij een definitieve verwachting. Vervolgens kijken we ook nog even kort naar de langere termijn.

De weermodellen voor morgen

Laten we beginnen met de wat grofmazigere modellen, de modellen waar de berekeningen in relatief ‘grote’ grids (vakjes van bijvoorbeeld 50 bij 50 kilometer) plaatsvinden en die dus wat minder nauwkeurig zijn. Ze zijn niet noodzakelijk minder betrouwbaar, maar de berekening is wat grover.

Het Amerikaanse model is daar één van en gaat morgen voor 14 graden (bron weerkaarten, uitgezonderd EC: wxcharts.eu):

Nu staat dit model er vaak om bekend om de dauwpuntstemperaturen in het bijzonder maar toch ook wel vaak de temperatuur lichtelijk te overdrijven. Laten we daarom het volgende grofmazige model erbij pakken, het Europese model oftewel ECMWF. Toch ook behoorlijk hoog, en als we inzoomen zien we ook bij de Europeaan 13 tot 14 graden staan (bron van deze kaart is Kachelmannwetter):

Dat belooft wat morgen. Dan nu de fijnmazigere modellen, waarbij de berekeningen een grotere resolutie hebben. Laten we beginnen met HARMONIE, een weermodel dat veelvuldig door ons eigen KNMI gebruikt wordt. Die gaat voor temperaturen van minder dan 12 graden terwijl op sommige plekken de 12 wel gehaald wordt:

HIRLAM dan, het model dat vóór HARMONIE veelvuldig door het KNMI gebruikt werd. In De Bilt 12-13 graden, in het zuidoosten zelfs 14+:

AROME en ARPEGE dan. Volgens AROME wordt op veel plekken de 12-13 wel gehaald en hier en daar de 14, ARPEGE denkt er wat minder over (11-12, misschien 13 graden):

Tot slot ICON, dat gek genoeg de extreme kracht van de storm van afgelopen donderdag zeer goed in het vizier had. Ook temperaturen van hier en daar 14 graden:

Dus, hoe zacht wordt het morgen?

Conclusie: het wordt morgen heel zacht. Maar dat wisten we natuurlijk al. Alle berekeningen gaan consequent voor temperaturen van 11 graden of meer. Het segment dat temperaturen toont van meer dan 12 graden is echter in de meerderheid; dus er is een behoorlijke kans dat het temperatuurrecord er morgen aangaat in De Bilt!

De langere termijn

De pluim hieronder gaat dan ook voor een 13,3 graden morgen — waardoor de zwarte lijn bóven de rode stippellijn komt te liggen (de hoogste temperatuur ooit gemeten in De Bilt). Maar wat gebeurt er op de langere termijn?

Het wordt na de zachte woensdag langzaam maar zeker wat minder zacht – de temperatuur gaat terug richting de normaallijn. Dat komt doordat de lagedrukgebieden aan de achterzijde koelere lucht uit het noorden omlaag hebben gezogen die vanaf woensdagavond weer ons land binnentrekt – zie ook de onderstaande kaart.

Zondag en maandag komt de temperatuur misschien weer rond de tien uit. Afgelopen zondag zat dat ook al in de verwachting; nu nog steeds, dus de consistentie is er wel. Nog even een paar dagen afwachten om te kijken wat het wordt! Maar écht winter? Dat zit er volgens de huidige berekeningen niet in… 😉

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter