Christian Versloot
Christian Versloot
8 februari 2018 15:33

Het KNMI heeft er inmiddels code geel voor uitstaan: sneeuw en gladheid. Na een aantal dagen van droog winterweer met veel zonneschijn en lage minimumtemperaturen vindt Moeder Natuur het tijd voor een ander weertype. In dit artikel gaan we in op de uitgangssituatie, de sneeuwkansen en de langere termijn.

Laten we beginnen bij de actuele weerkaart. Die geeft namelijk een goed beeld van de huidige uitgangspositie. Laten we bij het begin beginnen: we zien een hoeveelheid uitgezakte koude lucht die vanuit Rusland boven Nederland is uitgezakt, helemaal tot aan de noordwestkust van het Afrikaanse continent.

Dat is de ’teug’ koude lucht die de afgelopen dagen en nachten voor koud weer heeft gezorgd. Het vroor op sommige plekken in het oosten van het land dan ook 9, bijna 10 graden. Behoorlijk koud dus!

Tegelijkertijd zien we bij Groenland twee lagedrukgebieden liggen die aan de zuidoostflank daarvan voor een uitstroom van ijskoude lucht zorgen. Deze lucht stroomt uit over de Atlantische Oceaan. Vaak zien we daarbij sterke westenwinden. Het kan goed nieuws betekenen voor een vervolg op winterweer, maar alleen als er dan vanuit het zuiden een teug zachte lucht ver door weet te stoten naar het noorden, zodat hogedrukvorming kan plaatsvinden boven Scandinavië.

Ook die teug zachte lucht (eigenlijk een vrij standaard gevolg van zo’n luchtdrukconfiguratie) zien we op de kaart. Hij is inmiddels onderweg naar Nederland in de vorm van een dooiaanval. Kan het in de nacht naar vrijdag nog 5 graden vriezen in het oosten, morgen komt de zachte lucht echt dichtbij.

Weerkaarten: wxcharts.eu; Kachelmannwetter
Omslagfoto: Stephan van Loon

Kans op sneeuw

Vanaf morgenochtend trekt een storing het land binnen. Deze storing gaat gepaard met neerslag. Er hangt dan echter nog koude lucht boven ons land, en dat betekent dat de modellen kans geven op een aantal centimeter sneeuw. Uiteraard geldt dan wel dat hoe verder men naar het westen zit, hoe groter de kans is dat de sneeuw na een tijdje overgaat in regen. Ook mengvormen zijn mogelijk. Hoe oostelijker je zit, hoe meer kans op voortdurende droge sneeuw.

Het Europese weermodel schetst dan ook dat er met name in de zuidelijke helft van het land 1 tot 3-4 centimeter sneeuw kan vallen:

Ook Harmonie en HIRLAM berekenen morgen korte tijd sneeuwval met mogelijk een sneeuwdek(je) – dat volgens Harmonie veelal tot stand komt in het oosten van het land, waar het koeler is:

Morgen krijgen we dus mogelijk enige tijd te maken met sneeuwval!

Langere termijn niet veel soeps

Voor wat betreft de langere termijn zien we op de Europese pluim dat de temperatuur veelal boven nul blijft liggen. Het is ’s nachts rond normaal met een temperatuur rond het vriespunt; overdag is het iets frisser dan normaal of ligt de temperatuur rond de normaallijn. Pas tegen dinsdag zit er weer wat vorst in de kaarten, maar dat is nog erg ver vooruit om er enige waarde aan te hechten. Het Amerikaanse weermodel GFS is behoorlijk consistent met het beeld dat door de Europeanen wordt geschetst.

Het was een kortdurende maar voor de winterliefhebber toch langverwachte flitswinter dus!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter