Christian Versloot
Christian Versloot
11 februari 2018 16:03

We hebben een mooie week achter de rug dankzij een hogedrukrug die strekte van de Atlantische Oceaan tot en met Scandinavië. Deze rug lag dusdanig dat een noordoostelijke stroming werd opgezet boven Nederland, waardoor koude lucht vanuit de poolstreken ons land kon bereiken.

Het gevolg: een tijdelijke aanval van Koning Winter op de westenwinden die ons toch regelmatig treffen deze winter.

 

Dergelijke noordoostenwinden zorgen vaak voor strakblauwe luchten en helder weer. Ook afgelopen week zagen we weer een flink aantal fraaie foto’s binnenkomen van zonsopkomsten & -ondergangen en blauwe luchten overdag.

 

 

Afgelopen vrijdag zou er echter een einde komen aan deze winterse situatie doordat een sneeuwstoring over ons land zou trekken. Dat liep iets anders dan verwacht: de storing liep stuk op onze kust waardoor de overgang vrij rustig verliep, haast sneeuwloos voor grote delen van Nederland. In België viel er wel een aantal centimeter, maar dat kon het verdriet van de sneeuwliefhebbers in Nederland niet verbeteren.

In de analyse hieronder kijken we weer vooruit: hoe ziet de stand van zaken in de weerkaarten eruit voor komende week? Krijgen we te maken met vorst, winterweer, of een ordinaire aanval van zachte zeelucht? Aan de hand van de recente weerkaarten gaan we het bekijken.

Geen winterweer in het verschiet

Oké, nu heb ik de uitkomst stiekem al een beetje verraden 🙂

Als we het Europese weermodel erbij nemen dan zien we dat het weer de komende dagen wordt bepaald door lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. De eerste kaart toont de uitgangssituatie van vandaag, met lagedruk die aansterkt – en een krachtig lagedrukgebied op donderdag, op de tweede kaart. De derde kaart is negen dagen vooruit; buiten de betrouwbare termijn dus:

Het resultaat vertaalt zich in een ensembleverwachting (ook wel pluim genoemd) die een relatief normale temperatuur laat zien met zo nu en dan uitschieters naar boven en naar onder. Wat lichte nachtvorst blijft dus mogelijk, maar er komt geen extreme kou op ons af. Daar is immers het luchtdrukpatroon verkeerd voor. De pluim:

Op de weerforums wordt er inmiddels weer héél ver vooruit gekeken (buiten de betrouwbare termijn van vijf dagen) om te kijken wat het effect gaat zijn van atmosferische en stratosferische gebeurtenissen die in het verschiet liggen. HLN kopte gisteren al dat de ‘polaire vortex’ tegen ‘eind februari’ voor ijskoud winterweer kan gaan zorgen. Nu is dat vrij complexe weerkundige taal, maar het komt er grofweg op neer dat de westenwinden die als gevolg van een soort ‘lagedrukmotor’ worden opgezet boven de noordpool (de blauwe en paarse gebieden in de weerkaarten hierboven tonen die motor) omkeren en oostenwinden worden dankzij hogedrukvorming. Dat zou dan gebeuren naar aanleiding van een zogeheten ‘sudden stratospheric warming’, een plotse enorme opwarming van de stratosfeer (de atmosfeer op behoorlijke hoogte). Er zijn inderdaad gevallen bekend waarin zo’n SSW leidt tot hogedrukvorming en -blokkades en dus ijskoud winterweer, maar een één-op-één-verband is er nog niet definitief.

Bovendien spreken we dan nu over eind februari wat betekent dat we nog helemaal geen enkele waarde aan dit soort verwachtingen kunnen toekennen.

Voor de komende twee weken geeft de ECMWF-pluim dan ook geen winterweer af.

Maar wat zeggen de andere modellen? Het is altijd belangrijk om een outlook voor de lange termijn te koppelen aan andere modellen, omdat fouten in één model de weersverwachting onnodig beïnvloeden. GFS is net als ECMWF een ‘grof’ weermodel dat de langere termijn ook kan benaderen (de fijnmazige modellen zoals HIRLAM en HARMONIE gaan slechts tot een aantal dagen vooruit). Daarom gebruiken we GFS om de verwachting van het Europese model hierboven te staven.

Dezelfde kaartenreeks als hierboven voor GFS toont het volgende:

Tot en met donderdag is het weermodel heel consistent met ECMWF (het Europese model). Daarna laat het de invloed van hogedruk iets meer toenemen vergeleken bij de Europeaan. Maar ook hier geldt: écht ijskoud winterweer staat nog niet op de kaarten. De ensembleverwachting van GFS geeft dit dan ook goed weer:

Kortom: we mogen concluderen dat we de eerste helft van komende week in een soort ‘zadelgebied’ liggen tussen zachter weer en ijskoud winterweer. De temperaturen overdag liggen boven nul (3 tot 5 graden). In de nacht kan het licht vriezen. Vanaf donderdag neemt de temperatuur echter toe en kunnen we met 7 tot 8 graden Celcius te maken gaan krijgen. Van tijd tot tijd valt er ook een bui; met name op maandag kan deze in de vorm van natte sneeuw vallen – bij aanhoudende buien ook kortdurend droge sneeuw. Het kan glad worden op de weg. Maandag kan een klap onweer bij de buien ook niet worden uitgesloten.

Bij nieuwe ontwikkelen komen we overigens weer terug, dus houd ons in de gaten! 😉

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter