Christian Versloot
Christian Versloot
16 februari 2018 15:03

Tropische cycloon Gita, die afgelopen week heeft huisgehouden in Samoa en Tonga, trekt nu richting Nieuw-Zeeland. Dat blijkt uit de meest recente berekeningen van de weermodellen. Meteorologen waarschuwen voor de storm, die naar waarschijnlijk tussen maandag en woensdag bij Nieuw-Zeeland aankomt.

Update maandag 19 februari: de cycloon maakt inmiddels bijna landfall » onze recente update vind je hier.

Over Samoa, Tonga en Nieuw-Caledonië raasde Gita als een storm van de vierde categorie. De storm is mogelijk van de eerste of tweede categorie als ze Nieuw-Zeeland bereikt. Andere modellen, zoals die van de Amerikaanse weerdienst, gaan ervan uit dat Gita haar orkaanstatus verliest voordat ze aankomt.

Desondanks moeten inwoners de weersituatie in de gaten houden. Het zit er mogelijk in dat er grote hoeveelheden neerslag gaan vallen. Ook kunnen er flinke windsnelheden optreden. Het gevolg kan zijn dat er hier en daar overstromingen ontstaan, dat bomen beschadigd raken of dat de stroom uitvalt.

Ook voor schepen en boten voor de kust van Nieuw-Zeeland is de situatie niet prettig: de oceaan rondom het eiland zal volgens verwachting behoorlijk onrustig worden.

Bron omslagfoto/satellietfoto: National Oceanic and Atmospheric Administration

 

Het verwachte pad dat Gita zal afleggen volgens de Amerikaanse weerdienst. Bron: National Oceanic and Atmospheric Administration

 

Plaats van landfall nog onbekend

Meteorologen schatten in dat Gita tussen maandag en woensdag landfall maakt. Waar dat precies gebeurt is dankzij de complexiteit van atmosfeerberekeningen nog onbekend. Het gevolg is dat veel inschattingen nog met enige zorgzaamheid moeten worden gemaakt. Hoe hard gaat het waaien? Dat is nog onbekend, want bergen in Nieuw-Zeeland kunnen de windsnelheid sterker of zwakker maken op lokaal niveau. Hoeveel regen gaat er vallen? Het is nog onbekend. En ga maar door.

Een grove situatieschets van het Nieuw-Zeelandse Weatherwatch geeft aan dat de gehele kustgebieden en met name die op het noordelijke eiland met zwaar weer te maken kunnen krijgen. Hoge windsnelheden en zware windstoten houden volgens deze schets voor circa 24 uur aan en treden in ergens tussen maandag en woensdag. Er kan in de 48 uur rondom de landfall veel regen vallen.

De meteorologen raden dan ook aan om plannen die Nieuw-Zeelanders en toeristen hebben gemaakt voor het begin van de week te annuleren en thuis te blijven.

Hersteloperaties op eilanden in volle gang

Op Samoa, Amerikaans-Samoa en Tonga zijn de herstel- en reddingsoperaties die zijn opgestart naar aanleiding van Gita in volle gang. Hieronder een overzicht van de meest recente updates.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter