Christian Versloot
Christian Versloot
18 februari 2018 20:37

We hebben gisteren en eergisteren gezien dat er winters weer op het programma staat: dankzij een atmosferische omwenteling kan er de komende tijd een hogedrukgebied vormen boven Scandinavië, dat op zijn beurt koude lucht naar ons land kan gaan brengen.

We zijn inmiddels weer een dag verder en kijken naar de meest recente kaarten. Daaruit valt eigenlijk het volgende op te maken: het winterweer blijft in de steigers staan, maar er moet nog redelijk wat gesleuteld worden willen we de echte kou in ons land tegemoet zien.

De ensembles

De pluim van het Europese weermodel en de ensembleverwachting van het Amerikaanse weermodel zijn de verwachtingen die ik meestal het eerste raadpleeg bij het opstellen van een langetermijnverwachting. Ze tonen immers van een heleboel berekeningen wat de gemiddelden zijn, en hebben ook een hoofdberekening. Op die manier kan ik controleren wat de gemiddelde trend van het weer gaat zijn, in hoeverre alle berekeningen het met elkaar eens zijn, en in hoeverre er bepaalde dagen zijn met bijzonder weer – die dagen kan ik er dan in het bijzonder uitvissen met gewone weerkaarten.

Nu zagen we gisteren en eergisteren dat de ensembles van het Europese model ECMWF en het Amerikaanse model GFS voor winterweer gingen. Hoewel het behoorlijk fris kon worden in de nacht zat extreem ijskoud winters weer er niet in. Ook vandaag lijkt de pluim van het Europese model voor een winterinval te gaan met lichte tot matige vorst:

GFS gaat daarin mee:

We kunnen dus concluderen op basis van de recente runs dat we vanaf woensdag te maken gaan krijgen met kouder weer; er is dan sprake van invallende vorst. Dat houdt in ieder geval een aantal dagen aan.

Maar overdag ligt de temperatuur echter boven nul, zo lijkt het. Dat komt doordat de zon toch al wat sterker begint te worden.

Dat wordt dus genieten voor de winterliefhebber, al zal het mogelijk nog niet streng genoeg zijn. Maargoed, liever dit dan westenwinden!  🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter