Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
20 februari 2018 21:11

Onze Stephan heeft vanmiddag al een uitgebreide analyse geschreven van wat voor weer er in de planning staat. Er komt Arctische kou naar Nederland, en die lijkt vanaf zondag bij ons aan te komen. Dat betekent echter niet dat het niet al koud is: ook de komende nachten lijkt het al te gaan vriezen, maar van ijsdagen is nog geen sprake.

Bij zo’n ijsdag moet namelijk de maximumtemperatuur in De Bilt ook onder nul liggen, en dankzij de al sterke zon leek dat in de voorgaande berekeningen redelijk uitgesloten te zijn.

Inmiddels zijn we weer een flink aantal uren verder ten opzichte van Stephans analyse van vanmiddag en ook zijn de ensembles van het Amerikaanse weermodel weer binnen evenals de pluim van de Europeaan ECMWF. Om de analyse van Stephan niet te laten ondersneeuwen en omdat het inmiddels wel bekend is wat er lijkt te gebeuren analyseren we in dit artikel alleen de nieuwste ensemble & pluim en kijken we kort naar hoe GFS en ECMWF de boel laten doorsudderen op de ultralange termijn.

Bron weerkaarten: KNMI, Wetterzentrale.de, Wxcharts.eu

Eerst de pluim van het Europese weermodel:

Die is koud, dus dat is goed nieuws! De échte kou met de kans op ijsdagen lijkt echter ook in deze run pas vanaf zondag binnen te treden. De kou houdt in de meeste verwachtingen nog niet op tot aan het weekend daarna, maar de spreiding neemt al wel toe. Even afwachten dus nog, al bekijken we het zo in nog wat meer detail.

Dan die van GFS: die is behoorlijk goed in lijn met het Europese weermodel, ook voor het ‘eventuele’ opwarmen rond 3 maart:

In andere woorden: dat ziet er goed uit voor de schaatsliefhebber! Ook de laatste ijspluim ziet er goed uit voor een ijsvloer, al begint die pas echt met groeien na het weekend:

Evolutie op de langere termijn

Iedere vorstperiode komt aan z’n eind. We kijken nu even naar de ultralange termijn zoals die wordt voorgeschoteld door het Amerikaanse weermodel. Let op: daar kunnen we dus absoluut geen enkele waarde aan toekennen, want het gaat nota bene om 7 maart! Maar altijd leuk om even een kijkje te nemen 🙂

Volgens de eerste berekeningen trekt vanaf circa 2-3 maart een lagedrukgebied vanuit Groenland naar beneden, richting Noorwegen. Het is een vrij opportuun laag dat profiteert van een verzwakking in de hogedrukopbouw. Het gevolg is dat ten zuiden van dit laag de wind van zee komt. Die is eerst nog koud, want de ijskoude lucht is flink over de Atlantische Oceaan uitgestroomd, maar later komt toch ook de zachte lucht weer terug op basis van het lagedrukgebied dat op de kaart hieronder nog ten westen van Spanje en Portugal ligt. Het laag bij Noorwegen is met een L ingetekend.

…maar nogmaals: die termijn is nog helemaal niet realistisch, dus eerst gaan we genieten van zoals het eruit ziet een mooie vorstperiode 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.