Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
27 mei 2018 10:15

Goedemorgen iedereen! Het is vandaag weer zover, en het lijkt alsof het niet ophoudt deze maand. Er staat weer een onweerssituatie op de kaarten. In dit artikel analyseren we wat de kansen zijn voor ons land, hoe het onweer gaat ontstaan en wat we precies kunnen verwachten.

Op basis van de analysekaart van 08.00 uur vanochtend ziet de luchtdruksituatie er zo uit:

Een complex samenspel van lagedrukgebieden bij de Britse Eilanden en Frankrijk. We hebben te maken met een zuidoostelijke wind, waardoor het allereerst vandaag warm wordt. In het noorden van het land wordt het 25 à 26 graden, maar in het oosten en zuidoosten kan de temperatuur de 29, misschien 30 graden aantikken.

Tegelijkertijd zien we veel rode lijntjes, gebieden van convergentie, op de weerkaart staan. Die gaan vandaag van belang zijn voor het mogelijke onweer.

Op een van de radarbeelden van de laatste uren zien we dat er al wat buien zijn ontstaan, sommige daarvan met onweer:

Dat is in lijn met de positie van het rode lijntje; te zien is dus dat die buien ook echt ontstaan. Dat ze zo vroeg al onweer bevatten is een teken dat de atmosfeer nu al onstabiel is.

Bron weerkaarten: KNMI / WxCharts.eu

Vanmiddag grootschaliger buienvorming, felle buien mogelijk

Als we de weerkaarten voor vanmiddag (beide kaarten zijn van vanmiddag 14.00 uur Nederlandse tijd van respectievelijk het Nederlandse HARMONIE-model en het Belgische AROME-model) bekijken, dan zien we dat er wederom fikse buien over het land trekken:

HARMONIE is daarin iets terughoudender dan AROME, maar de laatste zit er de laatste tijd wel behoorlijk goed op voor wat betreft de onweerssituaties.

Voor wat betreft de onstabiliteit van de atmosfeer is er ook goed nieuws. De hoeveelheid CAPE in het zuiden van het land loopt op tot 2000 J/kg, met in het zuiden en in België zelfs waarden die op kunnen lopen naar 2500 J/kg. Dat is een zeer onstabiele atmosfeer hetgeen betekent dat als er iets ontstaat, het ook flink kan doorpakken.

Onderin de atmosfeer is er, als we naar de SkewT-diagrammen kijken, wel sprake van een kleine capping layer (inversie). Deze houdt de buienvorming in eerste instantie tegen. Naar verwachting levert de convergentielijn voldoende lifting op om de inversie te doorbreken, want alle modellen berekenen wel een buiensignaal.

Het enige waar ik me een beetje zorgen om maak is de hoeveelheid windschering. Zie ook het hodogram, de cirkel met de dikke zwarte lijn, in het Skew-T diagram hierboven. De schering is namelijk vandaag beperkt. Bij hele zware onweerssituaties zie je shear van 25-35, soms zelfs 40 kt op de kaarten staan. Vandaag komen we amper boven de 10 kt uit. Dat heeft een behoorlijke impact op de buien, want schering zorgt ervoor dat de stijg- en daalstroom beter gescheiden blijven waardoor de bui langer leeft.

Zware onweerssituaties gedijen daarom bij veel windschering.

Nu deze relatief beperkt is, lijken er dus wel felle regen- en onweersbuien te kunnen ontstaan, maar lijkt het er tegelijkertijd op dat deze een ‘pulse-storm’ achtig karakter hebben, waarbij ze ontstaan, heel explosief opkomen, maar op relatief korte termijn (binnen het uur) alweer afzwakken. Concreet betekent dat voor vanmiddag:

  • Dat er op meer plaatsen in het land buien kunnen ontstaan;
  • Dat deze fel kunnen doorpakken, maar een relatief korte levensduur zullen hebben;
  • Het belangrijkste ingrediënt voor deze buien lijkt de bliksemintensiteit te worden;
  • De kans op hagel is aanwezig, maar door het gebrek aan organisatie lijkt de kans op grote hagel klein;
  • Windstoten van 65 tot 75 kilometer per uur zijn mogelijk;
  • Dankzij de geringe treksnelheid kan er lokaal 30 tot 40 millimeter regen vallen.
Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.