Christian Versloot
Christian Versloot
25 juni 2018 10:45

Een beetje een vreemde titel misschien. Uierwolken? Bedoelen die gekken van Bliksemdetectie geen buienwolken? Nee, het is toch echt: de uierwolk. We hebben het in dit geval over mammatuswolken, die bij sommige onweersbuien te zien zijn.

En zulke mammatuswolken worden ook wel eens ‘borstenwolken’ genoemd naar het Latijnse mamma, maar om dat nou in de titel van het bericht te zetten … 🙂

Er zijn meerdere theorieën over waarom dergelijke wolken ontstaan. De meest gangbare vandaag de dag is de volgende: bij een warme en vochtige onderkant van de bui kan het voorkomen dat een deel van de waterdamp in de atmosfeer condenseert. Op sommige plekken gebeurt dat net even wat sneller dan op andere plekken. Het gevolg is dat deze ‘koudere lucht’ (want condensatie kost energie) iets meer naar beneden zakt vergeleken bij de rest van de wolk. Dan vormen zich de typische mammatuswolken!

Mammatuswolken op beeld

GeoAvatar, een dronebedrijf van een voormalig Amerikaanse professor, maakt fraaie beelden met drones. Zo ook van deze voorbij trekkende supercel in de Amerikaanse staat South Dakota.

Met … je raadt het al – mammatuswolken.

Hoe zien die uitstulpingen er nu eigenlijk uit? Dat zie je hieronder. Geniet ervan! 🙂

 

Passing Supercell Thunder Storm, Reva Gap South Dakota from GeoAvatar on Vimeo.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter