Europese weersatelliet onderweg op zee voor lancering

Christian Versloot • vrijdag 29 juni 2018

De Europese weersatelliet Aeolus wordt binnenkort gelanceerd. De satelliet, die door de Europese ruimtevaartdienst ESA is ontwikkeld, zorgt voor betere windmetingen. Het lanceerplatform staat echter in Frans-Guyana, waardoor de satelliet eerst naar de locatie moet worden vervoerd.

Dat gebeurt per schip. Op 15 juni is het schip Ciudad de Cadiz, een onderdelenschip van de Europese lucht- en ruimtevaartfabrikant Airbus, vertrokken vanaf het Europese continent. De overtocht is naar verwachting begin juli afgerond. De satelliet wordt daarna voorbereid op de lancering.

Kans op beschadiging

“Het is misschien een beetje vreemd dat een satelliet per schip vervoerd wordt”, zo zegt Denny Wernham, een expert die de satelliet van binnen en buiten kent. “Het kost namelijk minimaal twaalf dagen om er te komen in plaats van een paar uur met een vliegtuig. Maar de Aeolus is niet voorbereid op een enorm snelle daling van het toestel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er een noodsituatie ontstaat. Omdat de instrumenten dan kapot kunnen gaan, wordt het per schip vervoerd”.

Satelliet helpt bij windmetingen

De Aeolus-satelliet gaat helpen bij het verrichten van windmetingen. De ruimtemissie, waarvan de voorbereidingen reeds in 1992 begonnen, gebruikt krachtige lasertechnologie die de onderste 30 kilometer van de atmosfeer in kaart kan brengen. Dankzij de satelliet kunnen verticale windprofielen worden gegenererd. Ook is het mogelijk om wolken en stofdeeltjes in kaart te brengen.

Naar verwachting kan het verklaren en verwachten van verschillende weerkundige patronen worden verbeterd. Zo is de verwachting dat de satelliet bij zal dragen bij het berekenen van de koers van orkanen. Ook lijkt het mogelijk om grootschalige windpatronen zoals El Niño beter te analyseren, waardoor de impact ervan beter kan worden onderzocht.

De satelliet wordt naar verwachting op 21 augustus gelanceerd.

Inspiratie: KNMI

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?