Christian Versloot
Christian Versloot
3 juli 2018 20:49

Ik heb het al vanuit een aantal hoeken gehoord, die vraag. Het is zo lang warm zonder onweer, is het niet eens tijd dat het tot een felle bui komt? Waarom komt dat eigenlijk, want in mei hadden we dag in dag uit fel onweer? Nu lijkt het eindelijk weer zo ver te zijn: we hebben voor morgen – woensdag – een onweerskans op de kaarten staan voor het zuidoosten van het land.

In dit artikel bekijk ik eerst de huidige luchtdruksituatie waarna ik de situatie van morgen bekijk. Ik sluit af met wat jullie kunnen verwachten.

Bron weerkaarten: KNMI, WxCharts.eu
Omslagfoto: Maurice Hamming

Onder invloed van hogedruk

Als we nu op de weerkaart kijken, dan zien we het volgende:

Er ligt een hogedrukgebied bij de Britse Eilanden. Dat hoog heeft de afgelopen dagen een sterke positie ingenomen boven Scandinavië. Het gevolg? Lagedruk kon niet bij ons in de buurt komen, de wind draaide naar continentale richtingen en dus kwam warme en droge lucht vanuit het oosten ons land binnen.

Ook momenteel hebben we te maken met een noordoostelijke wind.

De onweersituatie van morgen

Op dezelfde weerkaart zien we dat een L boven Frankrijk en België ligt. Dit is een thermisch lagedrukgebied en dat is ontstaan als gevolg van het warme weer. Er is veel lucht ‘opgestegen’ door verhitting waardoor er daadwerkelijk een gebied met een lagere luchtdruk is ontstaan. Dit bevindt zich vooral in de lagere delen van de atmosfeer, en Frankrijk is een behoorlijk goede ‘broedkamer’ voor dit soort lagedrukgebieden.

En laat het nu zo zijn dat dit soort lagedrukgebieden ook perfecte broedkamers zijn voor felle regen- en onweersbuien.

Dat zien we nu ook op het actuele radarbeeld:

Het lagedrukgebied lijkt echter wel wat zwakker te worden. Dit is hoe het er morgen rond 14.00 uur uitziet, volgens de weerkaarten:

Verspreid over het land wordt het eerst nog 27 tot 29 graden. Dat betekent dat de onstabiliteit toeneemt. Met name in het zuidoosten van het land kan de CAPE oplopen tot ca. 1000 J/kg. Dat is voldoende energie voor onweersbuien, mochten ze ontstaan. En met wat lagedruk in de buurt zou het me niet eens verbazen dat er ook een trigger is die het ‘vuurwerk’ aan kan steken.

We hebben echter wel te maken met een redelijk droge atmosfeer. Mogelijk speelt dat de eventuele buien dan weer parten.

De verschillende modellen tonen voor morgen echter wel een neerslagsignaal in het zuidoosten van het land. Te zien is dat het zwaartepunt van de buien boven België ligt en dat het dus nog heel onzeker is of de buien Limburg wel halen. Maar dat is afwachten…

Wat kunnen we verwachten?

Kortom:

  • Morgen vanaf het middaguur neemt de kans op onweersbuien in het zuidoosten van het land toe;
  • Het zwaartepunt van de buien ligt boven België en het is afwachten of ons land ook wel daadwerkelijk met buien te maken krijgt;
  • In andere delen van het land is de onweerskans gering;
  • Omdat de buien relatief traag zullen trekken, is de kans groot dat bij buien veel neerslag valt;
  • Hier en daar is er ook kans op hagel.

Geen zwaar onweer, maar dus wel weer een onweerskans! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter