Christian Versloot
Christian Versloot
25 juli 2014 21:58

Dit is misschien wel de eerste selfie die – dat mogen we hopen, althans – geen rage wordt: de bliksemfie. Een Mexicaans koppel had net een duik genomen in het Yal-Ku-meer bij Akumal in Mexico toen de twee op het idee kwamen een selfie te nemen. Met bijna de dood als gevolg.

Uit de eerste vijf seconden van de video bleek al dat er buienactiviteit plaatsvond boven het meer. Op het moment dat de twee klaarstonden om de selfie te nemen, sloeg de bliksem achter hen in in een boom. Gelukkig raakten ze niet gewond, maar het had net zo goed anders af kunnen lopen.

Blikseminslagen

De bliksem is één van de meest voorkomende weerfenomenen op Aarde. Sterker nog: vijftig keer per seconde bliksemt het op Aarde. Dat levert meer dan vier miljoen bliksemschichten per dag op. Op de ene plek bliksemt het meer dan op de andere.

Zo komt boven het Meer van Maracaibo in Venezuela de bliksem zo vaak voor dat de oude Yukpa, de lokale bewoners, het een speciale naam hebben gegeven: de Catatumbobliksem. Het is een blauwachtige bliksem die vrijwel elke dag voorkomt. Wat je nog meer zal verbazen: op tweehonderd dagen per jaar bliksemt het er eigenlijk non-stop door.

De zeeën van licht waren een eeuwenlange bron van navigatie voor de schippers. Het fenomeen is namelijk tot op 150 kilometer uit de kust gezien. Uit onderzoek blijkt dat de bijzondere bliksem waarschijnlijk ontstaat door uit moerassen opstijgend methaan. De afgelopen jaren is het onweer – wegens nog onbekende redenen – in kracht toegenomen.

world lightning map

Bovenstaande kaart toont de hoeveelheid blikseminslagen per vierkante kilometer per jaar. Het lijkt erop dat in de noordelijke streken, waar het koeler is, de bliksem minder vaak voorkomt. Zo blijkt nog maar eens dat de hoeveelheid bliksem een lokaal verschijnsel is en dat in warmere regio’s meer bliksemontladingen voorkomen.

Bliksemfie

Goed, nu terug naar de bliksemselfie. Hier is-ie:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter