Kans op veel regen bij onweersbuien

Wouter van Bernebeek • maandag 28 juli 2014

Een lagedrukgebied boven Duitsland, met enigszins golvend front én een vore in onze omgeving, zorgen ervoor dat de onstabiliteit de komende 24 uur sterk toeneemt. Door de aanvoer van zeer vochtige en warme lucht (vooral bovenin) kunnen zich vanavond en vannacht al lokaal stevige buien vormen met een vrij grote kans op onweer, het eerst in het zuidwesten. Doordat de stroming gering is, blijven de buien lang hangen en kunnen er grote hoeveelheden neerslag in korte tijd vallen.

Maandag overdag ligt de meest onstabiele lucht over de hele westelijke en zuidelijke helft, grofweg ZW van de lijn Den Helder – Winterswijk. Het zuidwesten heeft direct al te maken met actieve buien, waaruit veel regen kan vallen. Met het stijgen van de temperatuur komt al snel convectie vanaf de grond erbij en in combinatie met PVA (Positieve Vorticiteits-Advectie) geneert dat flink wat extra optilling. De Cape stijgt vooral in het zuiden en zuidoosten naar
waarden rond 1700-2000 J/kg, schering ligt tussen 25 en 35 kts. Dit levert enkele multicellen op en lijnvorming is niet uitgesloten, zeker rond de vore boven het zuidoosten. Verder vindt er vrije convectie plaats, wat betekent dat er weinig geïsoleerde cellen zullen voorkomen en buien soms ‘verscholen’ zitten tussen omringende neerslag. Lokaal zou er zomaar ergens in totaal 50-80 mm neerslag kunnen vallen binnen 24 uur, overeenkomend met een maandhoeveelheid! Wateroverlast is dan ook goed mogelijk. In het noorden en noordoosten gebeurt weinig tot niets; daar blijft het zelfs meest droog. Het wordt 19 graden tijdens langdurige buien en 25-26 graden als de zon flink doorbreekt in het NO.

Dinsdag maakt Limburg nog kans op een onweersbui, schering en cape nemen dan wel steeds verder af.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10438955_285460044971264_8116983446735685928_n.jpg

http://www.weerportaal.nl/weerkaarten/gfs/benelux/cape/30.png

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?