Bert van Dijk
Bert van Dijk
25 mei 2023 20:20

Op 25 mei 2016 beleefde ik in Amerika mijn meest intense chase-dag ooit. Op deze dag ontstond namelijk de zware EF-4 tornado in Kansas. De tornado bleef maar liefst anderhalf uur aan de grond en trok een spoor van 45 km! Gelukkig trok de tornado alleen over landelijk gebied en vielen er geen doden of gewonden. Wel was er schade aan enkele boerderijen.

Tijdens de chase heeft de tourgroep waarmee ik mee was totaal 4 keer een foto-/filmstop ingelast om het natuurgeweld optimaal te beleven. Tijdens een van die stops kon ik zelfs de beroemde ’tornado-roar’ horen; een diep ‘gebrom’ door de enorme windsnelheden van zo’n 400 km/uur in tornado! Een superervaring die ik nooit meer zal vergeten. De chase had veel kippenvel- en adrenalinemomenten. 

Zelfs voor dé bekende stormchaser Tim Marshall – die toch wel honderden (!) twisters in zijn lange chase-cariēre zag, is de Solomon-Chapman tornado nummer 1! Dat zegt wel wat.

Op mijn YouTube-kanaal kun je een compilatiefilmpje van deze gedenkwaardige chase-dag zien:

Bert van Dijk

Bert van Dijk

Eind jaren tachtig liep ik het 'bliksemvirus' op en fotografeerde op diafilm en kleurnegatieffilm vanuit het dakraam. Mijn ultieme onweersnacht in Nederland was 11 op 12 juli 1991. Tegenwoordig ben ik nog steeds erg actief en ga vaak samen met teamlid Rick op pad. Inmiddels ben ik ook vele keren in Tornado Alley geweest om daar de supercells met tornado's te chasen.

Laat een reactie achter