Waarom onweert het in Nederland vaak ’s avonds en ’s nachts?

Christian Versloot • vrijdag 19 augustus 2016

Dynamisch onweerEen andere vraag die mij werd gesteld is Waarom onweert het altijd ’s avonds en ’s nachts? En niet heel vaak in het begin van de dag? Want let maar eens op: als je de statistieken erop naloopt, merk je dat veel van het onweer ’s avonds na 20.00 uur optreedt. Daar is een verklaring voor.

Het meeste onweer ontstaat in een warme luchtmassa. Overdag kan het daarom ook onweren, maar vaak zie je dat dergelijke buien blijven hangen boven de plek waar ze ontstonden. Dat komt omdat ze puur door de warmte ontstaan, en er weinig stroming aanwezig is om de buien verder te laten bewegen.
Vaker, echter, luidt een zwaar onweer het einde in van een periode met mooi weer. Er is sprake van zogeheten dynamisch onweer. Zulk onweer ontstaat als er een lagedrukgebied ligt bij de Britse Eilanden. Hierdoor wordt een zuidelijke stroming opgezet, die vaak enorm heet weer veroorzaakt. Het lagedrukgebied zorgt er echter ook voor dat er convergentie optreedt, oftewel lucht die samengeperst wordt op een lijn. Daar moet de lucht dan wel stijgen, wat buien veroorzaakt. Dergelijke buien pakken veelal zwaar uit. Een voorbeeld van zo’n luchtdrukconfiguratie zie je op de afbeeldingen.

Spaanse pluim

Een typische Spaanse pluim

Dit zware onweer ontstaat echter meestal aan het einde van de middag boven het noordwesten van Frankrijk. Het is daar dan enorm opgewarmd, waardoor voldoende energie in de atmosfeer aanwezig is. Buien die op dat moment ontstaan exploderen haast tot exemplaren van tot wel 15 kilometer hoog. Zwaar onweer, zware hagel, en harde windvlagen zijn niet ongewoon bij zulke buien.

Omdat de buien zo zwaar zijn, en veelal met elkaar samensmelten tot een onweerscomplex, houden ze het urenlang uit. Het lagedrukgebied zorgt ervoor dat er een stroming wordt opgezet die de buien naar de Benelux, en vaak ook Nederland specifiek, blaast. Daar komen ze dan ’s avonds aan, om in de loop van de avond en in de nacht over ons land te trekken.

Kort gezegd is de vraag Waarom onweert het vaak ’s avonds en ’s nachts? te beantwoorden door onweer te zien als een patroon dat vaak op dezelfde manier voorkomt. In Frankrijk ontstaan zware buien, die vervolgens richting ons land trekken. De aparte gevallen zijn de losse buien die soms ontstaan en onweer vertonen; deze zien we vaak overdag terug. Maar het meeste zware onweer, dat zien we toch in de avond en nacht.

Gerelateerde vragen

Als een zwaar zomeronweer eenmaal arriveert op de late avond of in de nacht, dan kan het zijn dat je een aantal randverschijnselen opvalt. We beantwoorden deze gerelateerde vragen in aparte artikelen. Misschien vind je deze vragen ook wel interessant:

De bliksem fotograferen tijdens de nacht

De nacht is natuurlijk het moment bij uitstek om de bliksem te fotograferen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. We raden je aan om een spiegelreflexcamera te gebruiken voor onweerfotografie, zodat je de volledige controle hebt over je toestel en de instellingen. Hieronder vind je een aantal spiegelreflexcamera’s; misschien zit er één voor je tussen.

Heb je een spiegelreflexcamera? Dan vind je ons stappenplan voor onweerfotografie misschien interessant.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?