Als er een regen- of onweersbui aankomt, zie je dat omdat de lucht betrekt. Eerst is er nog blauwe lucht te zien, waarna een grijze, steeds donker wordende lucht dichterbij komt. Iedereen kent dat wel. Soms, bij zwaar onweer, wordt de lucht echter groen. Een voorbeeld hiervan kun je zien in dit filmpje:
De vraag is dan ook: Bij onweer wordt de lucht soms groen. Hoe kan dat? Ook hier is weerkundig gezien prima een verklaring voor.
Laat ik al verklappen wat het antwoord is, voordat ik er verder op inga: als je een groene lucht ziet, betekent dat dat er veel hagel in de bui zit.
De zon zorgt op aarde voor licht. Als een bui voor de zon trekt, neemt de lichtintensiteit af. Desondanks wordt het niet volkomen donker: er blijft altijd een beetje licht door de bui heenschijnen, hetgeen uiteindelijk in onze ogen terechtkomt.
Licht bestaat uit verschillende kleuren. Als je licht door een voorwerp laat schijnen, kan het gebeuren dat deze lichtkleuren in net iets verschillende hoeken ‘breken’. Dat verklaart meteen waarom je een regenboog kunt zien: de verschillende kleuren licht nemen allemaal een ander pad, doordat ze onder een andere hoek breken in het regenwater.
En dat is ook wat er gebeurt bij een hagelbui. Als licht door regen of een beetje ijs (want dat is waaruit het bovenste deel van de bui bestaat) schijnt, zien we een witte of grijze lucht. Als er hagel in de bui zit, moet het licht daar ook doorheen schijnen. Het licht dat onze ogen bereikt, is dan minder wit of grijs van kleur, maar wordt een stuk groener.
En dat is waarom je zo’n groene lucht kunt zien bij zwaar onweer!
Heb jij al eens zoiets meegemaakt? Plaats dan hieronder jouw ervaring!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.