Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
6 juni 2019 19:57

We hebben de afgelopen dagen te maken gehad met twee onweersfronten die op verschillende plekken flink wat schade hebben veroorzaakt. Op onze Facebookpagina zagen we al berichten waarin mensen aangaven het nu wel weer genoeg te vinden, maar hen moeten we helaas teleurstellen: het lijkt nog niet voorbij. Voor morgen geldt namelijk weer een kans op felle regen- en onweersbuien.

Omslagfoto: Bliksemdetectie-stormchaser Wichard Postma, deze week aan het Tjeukemeer.

Wat is er aan de hand?

Op het moment dat ik een onweerssituatie introduceer, dan doe ik dat vrijwel altijd aan de hand van de weerkaart van het KNMI. Op deze weerkaart staan in dit geval de verwachte posities van de hoge- en lagedrukgebieden rondom het Europese vasteland, voor morgen 14.00 uur Nederlandse tijd, en ze zijn berekend door het Europese weermodel.

Bron: KNMI

We zien een lagedrukgebied dat boven het westen van Frankrijk ligt met een daarbij horend frontencomplex. Hoewel dit complex als een occlusiefront wordt ingetekend, is het nog niet zeker of dat ook daadwerkelijk gebeurt – de guidance heeft het namelijk nog steeds over twee aparte fronten:

Een actief laag boven de de baai van Biskaje trekt noordoost en ligt vrijdagmiddag bij Bretagne. Een diffuus warmtefront is dan inmiddels al het zuiden binnengetrokken. Het bijbehorende koufront passeert dan vervolgens in de tweede helft van vrijdagmiddag / begin vrijdagavond van zuidwest naar noordoost ons land.

Bron: KNMI guidance

Er is dus weer behoorlijk wat dynamiek op komst, zo lijkt het. En het mooie is: volgens diezelfde guidance is er sprake van convergentie vlak vóór het binnentreden van dit front, op een lijn. Convergentie betekent in de praktijk dat lucht uit een aantal verschillende iets afwijkende windrichtingen bij elkaar komt … met als gevolg dat er een luchtoverschot ontstaat en deze lucht omhoog wordt gedwongen. Het is een perfecte dynamische trigger en een dergelijk fenomeen lag ook aan de wieg van het onweer van de afgelopen dagen.

[ad]

Oké, temperatuur, onstabiliteit en dynamiek

Het is mooi dat er een trigger lijkt te zijn, maar op het moment dat je een kleine vuurpijl aansteekt, dan zal het nooit een groots vuurwerk worden. De tweede stap die we moeten nemen is dus te kijken in hoeverre de atmosfeer morgen onstabiel lijkt te worden. Onder meer de temperatuur is daar een goed startpunt, want op zeer warme dagen is er over het algemeen sprake van veel hogere CAPE’s.

Te zien is dat het op verschillende plekken nog 25 graden kan worden. We zien de kaart van het weermodel AROME, maar dit beeld wordt ook ondersteund door onder andere het weermodel Harmonie:

Mooi om te zien dat het morgen om 16.00 uur (het tijdstip van die kaart) al behoorlijk scherp is afgekoeld boven België. Misschien is dat wel een buienlijn 😉

Wat zegt een dergelijk model over de CAPE?

Een CAPE uit het regime 500 J/kg dus. Dat kan hoger. Maar volgens de guidance lijkt dat ook wel het geval te kunnen zijn:

De MUCAPE (en SBCAPE) zit in het algemeen tussen 700-1000 J/kg, lokaal 1000-1500 J/kg, de effectieve schering bedraagt zo’n 40 kn, maar lokaal mogelijk nog iets meer.

Bron: KNMI guidance

Kans op felle onweerslijn

De combinatie trigger én onstabiliteit lijkt dus aanwezig te zijn. Ook is er sprake van behoorlijk wat windschering, zoals het er nu naar uitziet. De guidance wederom:

Door de overvloed aan forcering (het koufront, een hoogtetrog en mogelijk de jet) zal in ieder geval op sommige plaatsen de windschering van het hele profiel kunnen worden benut (vanaf de grond). Dit is genoeg voor multicells en mogelijk ook een squall line of enkele bow-segmenten. Supercells lijken minder waarschijnlijk maar zijn niet onmogelijk.

Bron: KNMI guidance

…en dat betekent dat er morgen dus wederom sprake is van een behoorlijke onweerskans. Er lijkt in de middag, op nadering van een lagedrukgebied, een felle buienlijn tot ontwikkeling te kunnen komen. Er is een trigger aanwezig, er is onstabiliteit aanwezig, maar er is ook dynamiek aanwezig.

De positie van de buienlijn, morgen om 18.00 uur Nederlandse tijd, berekend door het AROME-weermodel. Bron: WxCharts.com

Dat zorgt ervoor dat we morgen vanaf het middaguur rekening moeten houden met felle onweersbuien, waarbij windstoten en hagel voor kunnen komen. Net zoiets als de afgelopen dagen dus – maar ditmaal vroeger op de dag. Houd www.bliksemdetectie.nl/radar, met daarop de onweerradar, morgen dus goed in de gaten!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter