Verwachtingen – 7 juni

Marcel van Norden • dinsdag 7 juni 2016

 

 

BDKaartCP1

 

Goedemorgen!

Vandaag lijkt het wederom een dag te worden met volle kans op onweer. Code geel staat weer uit, Estofex geeft Level 1 en het zal op sommige plaatsen warm en benauwd worden. Redenen genoeg om zelf een heuse weerkaart te maken in onze eigen kleuren om u allen goed te informeren omtrent alle laatste ontwikkelingen met het veranderlijke weer. Een korte beknopte uitleg is nodig om eventjes de symbolen op de weerkaart te snappen (dan bedoelen we vooral de tekst onder de iconen). C^ staat voor CAPE, oftewel de potentiële energie die klaar ligt om opgeraapt te worden door een (groeiende) onweersbui. Hoe hoger deze waarde, hoe meer energie er beschikbaar is. LET OP: een hoge C^ waarde wil niet per definitie betekenen dat er ook daadwerkelijk onweer komt. Zie het maar als springstof zonder ontsteking (geen ontsteking, geen ontploffing). Li staat voor Lifted Index, hoe lager deze waarde (ja een -5C is heel goed) hoe beter de kans dat er een ontsteking van de C^ waarde beschikbaar komt. Het is ietwat ingewikkeld, voor meer technische informatie verwijs ik u naar onze cursus Onweer Voorspellen. T staat voor een gemiddelde temperatuur, dit is de waarde zo ongeveer (~) op de tijd tot wanneer het weerkaartje geldig is (zie linkerbovenhoek). Zo, dan nu snel door naar de verwachtingen.

Verwachtingen

Het lijkt de laatste dag te worden met echte fikse onweerskansen. Hiermee lijkt dan een einde te komen aan een lange reeks van dagen waarin er praktisch iedere dag een code geel paraat stond vanuit het KNMI. Maar hoe sluit deze periode zich af? Wij verwachten toch redelijke onweersbuien voor het zuidoostelijke deel van ons land.

Bron: SAT24 www.sat24.nl

Bron: SAT24 www.sat24.nl

De satellietfoto laat nu nog flink wat bewolking zien, ook ziet u nog een onweersbui onder Luxemburg bestaan. Belangrijk voor vandaag is dat er absoluut onweerskansen zijn en kunnen de buien ook flink wat water bevatten. Dit komt vooral omdat de treksnelheid zodanig laag is zodat de trajectcontrole op de A2 geen bekeuring genereert, waardoor de buien vrijwel volledig leeg kunnen regenen over een bepaalde regio. Ook verwachten we redelijk wat hagel, potentieel tot de 2cm en wellicht zelfs nog groter. We zien ook een toename van de wind, zeker tijdens de buien kunnen er flinke windstoten zijn die hier en daar schade kunnen veroorzaken.

Bron: Estofex www.estofex.org

Bron: Estofex www.estofex.org

Zoals u al heeft kunnen lezen op onze facebookpagina, geeft Estofex wederom een level 1 voor een groot deel van ons land. In principe hebben de parameters een aanduiding genoeg voor level 2 maar is het toch level 1 geworden. Houdt daarom onze website, Facebook en/of Instagram goed in de gaten! Het kan zomaar zijn dat er lokaal een onweersbui ontwikkelt die nog nergens vermeld staat behalve dan op onze onweersradar.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?