Voorlopig geen zicht op onweersbuien

Christian Versloot • zaterdag 16 mei 2015

Onweerliefhebbers in de Lage Landen hebben het er regelmatig over: de kans op onweersbuien. En dan het liefst zware exemplaren. Het is inmiddels half mei en we hebben ook alweer wat onweer achter de rug. Zo ontstonden op Bevrijdingsdag pittige regen- en onweersbuien. Veel Bevrijdingsfestivals werden uitgesteld of zelfs afgelast.

Zo legde Wouter van Bernebeek deze onweersbui vast die op dat moment in de buurt van het Gelderse Epe hing.

 

onweer

 

Maar dat was het dan weer. Sindsdien is het een zwakke boel geweest met onweer in Nederland. In Duitsland en Frankrijk kwam het veelvuldig tot zware onweersbuien. Daarbij zijn op meerdere dagen tornado’s ontstaan die een boel schade hebben aangericht. In het zuiden van Europa, en dan met name Griekenland, ontstonden de laatste paar dagen ook met regelmaat zware onweersbuien.

Als we een blik werpen op de pluimverwachting zien we dat er voorlopig niet veel op de planning staat. Dat heeft te maken met een hogedrukgebied dat zich op dit moment rond de Azoren bevindt en een lagedrukgebied boven IJsland. Die combinatie zorgt voor een westelijk windpatroon waardoor warme lucht, en daarmee kans op zwaardere onweersbuien, uitblijft.

Dat patroon lijkt er de komende tijd in te blijven. Echt warme dagen staan niet in de meest recente pluim (zie hieronder). Ook de Cape, in het meest rechtsonder gelegen vlak te zien, vertoont geen uitschieters. Huilen met de pet op voor onweerfans. Maar nog even geduld, want resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

KNMI pluimverwachting d.d. 15-5-2015

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?