Analyse vrijdag: kans op onweer bij buienlijn

Christian Versloot • donderdag 18 augustus 2016

Het meest recente onweerbericht over vrijdag 19 augustus kun je lezen door op deze link te klikken.

In mijn voorgaande analyse heb ik geschreven dat ik vrijdag een kans op onweer verwacht. Op basis van de modeluitdraai van toen, uiteraard. In deze technische analyse blik ik vooruit op de weersituatie van morgen. Dat doe ik aan de hand van de luchtdrukconfiguratie: vanuit een grootschalige luchtdruksetting probeer ik te redeneren wat het weer morgen gaat doen op nationaal en regionaal niveau.

ThunderstormProbability_20160819_NL_deDaarvoor moeten we kijken naar de verwachte luchtdruksituatie van morgen. Hiervoor kijken we naar een aantal weermodellen. GFS schetst een wisselvallige situatie. De rug van hogedruk, die de afgelopen dagen incl. vandaag voor heerlijk weer heeft gezorgd, neemt af in sterkte. Een lagedrukvore trekt naderbij en zorgt vandaag al voor onweersbuien boven het zuidoosten van België en Luxemburg. Deze vore trekt langzaam noordwaarts. Bij deze vore hoort een koudefront, dat meetrekt richting het noorden. In combinatie met enige onstabiliteit (een CAPE van 500-750 J/kg) wordt door GFS enige onweerkans berekend voor ons land.

De EC-analyse van het KNMI gaat hierin mee en berekent een lijn met convergentie voorafgaand aan het koufront. Deze lijn ligt oostelijker dan GFS berekent. Wel gaat het KNMI dus mee in de berekeningen van de Amerikanen. Ook de timing lijkt redelijk overeen te komen.

We zien weinig shear op de kaarten staan in het convectieve gebied. Dit indiceert dat onweer niet zozeer kan profiteren van de dynamiek in de atmosfeer. Het gebied waar de verhouding shear / overige condities het beste is, is alsnog de zuidelijke helft van het land, en dan met name het midden van de zuidelijke helft van het land.

Morgen vanaf halverwege de middag zien we dus op nadering van een buienlijn toenemende kansen op onweer. De kaart hiernaast indiceert dat er geen extreem hoge kansen zijn, en onweer dat ontstaat zal niet extreem zwaar uitpakken, maar desondanks is het een kans – en wij onweerliefhebbers houden van dergelijke kansen. Houd de website en onze app goed in de gaten!

Heb je een vraag of opmerking? Reageer dan hieronder!

PL1912_large

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?