Christian Versloot
Christian Versloot
23 april 2014 20:54

Op dit moment vallen in het noorden en oosten van het land regen- en onweersbuien. Lokaal komt ook in het westen een bui voor. Doordat er niet veel stroming staat in de atmosfeer trekken de buien vrij traag over, waardoor lokaal flink wat neerslag kan vallen. Ook morgen is er weer kans op een aantal felle onweersbuien.

De berekeningen van het Amerikaanse weermodel die een doorsnede van de atmosfeer geven (de progtemps) toonden een onstabiele atmosfeer. Er zat echter een deksel in de onderste laag van de atmosfeer die tot zo’n anderhalve tot twee kilometer hoogte het ontstaan van buien tegenhield. Het moest aan de grond zo’n 18 graden worden wilden buien zonder moeite ontstaan. Dat lukte: in grote delen van het land werd het 19 à 20 graden. Buien konden zo de onstabiliteit aanspreken die tot op ruim 6,5 kilometer hoogte aanwezig was.

Ook enige convergentie zorgde voor het ontstaan van onweersbuien. In dit geval was er sprake van stijgende luchtbewegingen en buienvorming op een lijntje dat nu nog over het land trekt. Hoewel de buien niet extreem veel regen met zich meedroegen, kon door de trage treksnelheid hier en daar toch flink wat regen naar beneden komen. Zo viel er op Urk bijna 15 millimeter.

Analyse van de atmosfeer van morgen

Morgen staan er opnieuw regen- en onweersbuien op het programma. Op de weerkaart is een vore zichtbaar. Op een vore vinden net als op een trog stijgende luchtbewegingen plaats. Zo kan een vore net het laatste zetje zijn om buien over de al eerder benoemde ‘deksel’ te tillen (als deze aanwezig zou zijn), waarna buien zelfstandig kunnen doorgroeien.

Ook morgen is er weer sprake van zo’n deksel. Wederom reikt deze tot zo’n anderhalve kilometer hoogte. Er is een veel grotere hoeveelheid onstabiliteit aanwezig: met zo’n 600 tot 900 Joules per kilogram lucht is de hoeveelheid CAPE circa 2 à 3 keer zo hoog als vandaag. Daarnaast is de CAPE uitgespreid over een diepere laag in de atmosfeer, waardoor buien veel hoger kunnen uitgroeien, wat de onweersactiviteit ten goede komt. Het is goed mogelijk dat buien een hoogte bereiken van zo’n 9,5 kilometer.

Naast een onstabiel opgebouwde atmosfeer is er morgen ook sprake van windschering. Naast het feit dat de wind met de hoogte sneller gaat waaien, verandert de wind met de hoogte ook van windrichting. De buien zullen zich daardoor waarschijnlijk vormen in clusters van buien. Doordat de onstabiliteit hoger reikt kunnen buien heftiger uitpakken dan vandaag. Het Harmonie-model van het KNMI toont een hogere onweersintensiteit. Ook is hagel niet
uitgesloten, al lijkt de kans op grote hagel klein – daar is de situatie niet ‘explosief’ genoeg voor. Verder komen bij de buien windstoten voor. Al met al lijkt het dus wederom een leuke situatie te worden voor de onweerliefhebber. Met onze onweerradar kun je de buien van nu en die van morgen live volgen.

Voor de liefhebber de progtemp van morgen:

Progtemp GFS 24 april 2014

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter