Christian Versloot
Christian Versloot
9 augustus 2017 13:08

Een zone van lagedruk overheerst vandaag en morgen boven Europa. We zien op de weerkaart hiernaast, de verwachting voor morgen 14.00 uur, een lagedrukgebied boven Scandinavië met een frontale zone die zuidelijk afzakt, helemaal tot aan het zuidwesten van Frankrijk. Tegelijkertijd zien we een aantal zwarte lijntjes in de buurt van ons land.

  • Omslagfoto: Maurice Hamming

Deze lijnen geven een indicatie op convergentie, wat op zichzelf weer een indicator is voor stijgende luchtbewegingen en bij voldoende onstabiliteit kans op buien en onweer.

We zien morgen dan ook op de kaarten staat dat convectie kans van slagen kan hebben. Ook neemt de kans op onweer toe. We zien vooral dat in het zuiden en zuidoosten van het land de onweerkans het hoogste is, maar onweer in de andere delen van het land kan niet worden uitgesloten.

Morgen moeten we dus rekening houden met een aantal regen- en onweersbuien, die mogelijk al vanaf de nacht naar donderdag kunnen ontstaan. Met een CAPE van maximaal 400-600 J/kg zal het hoogstwaarschijnlijk (zoals onze pagina Kans op onweer reeds aangeeft) een kans op een klap onweer zijn. De schering bevestigt het verhaal; alleen in het zuidoosten van het land zal er waarschijnlijk enige organisatie plaatsvinden door de daar aanwezige windschering.

Op onderstaande pagina’s kun je de kans op onweer bekijken in jouw woonplaats. Staat je plaats of dorp er niet tussen? Gebruik dan de zoekbalk. Vergeet je de pagina niet op te slaan in je favorieten of ‘m via sociale media te delen? Delen wordt gewaardeerd! 🙂

Let op dat het gaat om een indicatie, geen garantie op onweer.

Hiernaast vind je de verwachte onweersactiviteit in verschillende steden in Nederland op donderdag 10 augustus 2017.

Staat jouw plaats hier niet tussen? Navigeer dan via de zoekbalk:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter