Christian Versloot
Christian Versloot
7 december 2017 12:34

Je hebt het misschien al wel kunnen volgen in de Sneeuwupdates, maar we krijgen komend weekend te maken met ijskoude bovenluchten. Die gaan op 5,5 kilometer hoogte zelfs richting -40 graden, terwijl het op dit moment zo’n -20 graden is op hetzelfde drukvlak (bron Windy).

  • Omslagfoto: Melle van der Werff



Dat betekent tegelijkertijd dat de atmosfeer onstabiel wordt. We zien dan voor vrijdag, en dan met name vrijdagavond, een voor winterse situaties (uiteraard relatief) grote hoeveelheid CAPE in de berekeningen staan, en dan met name in de kustgebieden.

Als we de guidance van het KNMI erbij pakken dan valt ons twee dingen op:

  • Vrijdagavond passeert een trog die als trigger voor enige buienvorming gaat zorgen;
  • Er wordt geschreven: “Onweerskansen zijn groot.”

Thundersnow niet uitgesloten

Dat betekent dus dat we vrijdag, maar met name richting de vrijdagavond, te maken gaan krijgen met buien. Deze hebben in toenemende mate een winters karakter door de ijskoude luchten. Er kan dus, met name in de oostelijke helft van het land, neerslag vallen in de vorm van sneeuw.

Tegelijkertijd kan er dus onweer voorkomen bij deze buien. En dan krijg je dit soort situaties 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter