Winterupdate #3: modellen winteronwaardig, witte Kerst haast ondenkbaar

Christian Versloot
Christian Versloot
18 december 2017 09:50

Als we nu naar buiten kijken hier in de oostelijke helft van het land dan kunnen we niet heel ver kijken. We liggen namelijk onder de rook van een hogedrukgebied nadat afgelopen nacht een front over ons land is getrokken. In het oosten van het land heeft het zelfs tijdelijk gesneeuwd, waarbij de sneeuw op sommige plekken is blijven liggen. Voeg daar kou aan toe en vochtige lucht en we krijgen nevel tot zelfs mist!

Maar voor de lange termijn ziet de situatie er allesbehalve rooskleurig uit. We lijken terug te gaan naar het standaardpatroon van hogedrukgebieden bij de Azoren en lagedrukgebieden op onze breedten. In dat geval hebben we te maken met een sterke straalstroom die vanuit het westen maar nieuwe depressies blijft aanvoeren. Op de onderstaande weerkaart, die de situatie toonde van 7.00 uur vanochtend, kunnen we de eerste aanzet daartoe al zien: boven Spanje ligt een redelijk sterk hoog van 1035 hPa en op de Atlantische Oceaan zien we een sterk noordoost georiënteerd lijnenpatroon, dat ook wel een start is van de zogeheten ‘westcirculatie’, in de weerwereld ook wel wc genoemd.

Middellange termijn:

Deze westcirculatie lijkt zich in de komende dagen verder te ontwikkelen en dat is iets waar zowel GFS als ECMWF in mee lijken te gaan (zie kaarten hieronder). Dat komt doordat het hogedrukgebied noordwaarts uitbreidt – het komt dus nog niet op zijn ‘standaardplek’ bij de Azoren te liggen. Hierdoor worden de lagedrukgebieden noordwaarts gestuwd maar krijgen wij al wel te maken met westenwinden. De komende dagen lijkt het daardoor redelijk droog te blijven, al kan er af en toe wat (mot)regen vallen vanaf zee.

Wel wordt het al een stuk zachter, zo blijkt ook uit de EC-pluim. Vandaag kan de temperatuur al richting de 8 graden gaan – al zal het in het oosten van het land nog relatief koud blijven, omdat de grens tussen koude en warme luchtmassa’s boven het midden van het land is. Daarna zien we op dinsdag een terugval maar vanaf dan een steeds verder oplopende temperatuur. De rode lijn, die ook wel oper wordt genoemd en de zogeheten hoofdberekening is, zit wel aan de hoge kant van het segment. Het gemiddelde ligt met name tussen 22 en 24 december een stuk lager. Desondanks gaat er geen enkel lid (d.w.z. een individuele berekning) voor echte vorst.

Lange termijn is dus uitzichtloos

Vanaf 25 december komen er pas vorstlijntjes in de pluim. Het gaat echter om individuele berekeningen die op zichzelf geen enkele waarde hebben. Het patroon gaat tot in het einde der tijden (dat wil zeggen: het einde van de pluim 😀 ) voor temperaturen ruim boven het vriespunt, ook in de nacht.

De lange termijn lijkt daarmee uitzichtloos te zijn voor wat betreft winterweer, tenzij in de komende dagen ineens een omslag volgt. Hoewel we dat natuurlijk niet helemaal uit kunnen sluiten lijkt de westcirculatie alleen maar sterker te worden, om een redelijk klassiek patroon op te zetten tegen 30 december.

(Al moeten we zeggen dat dat natuurlijk ruim buiten de betrouwbare termijn van 5 dagen valt – laten we ook nog even geduldig afwachten!)

Een Witte Kerst is daarmee ondenkbaar. 🙁 Helaas. Volgend jaar misschien?

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter