Winterupdate #9: omslag zorgt voor licht winters weer

Christian Versloot • woensdag 3 januari 2018

In onze Winterupdate nummer 8 van gisteren gaven we aan dat een omslag van het weer rond 6 januari waarschijnlijk is… maar dat we ons tegelijkertijd afvroegen in hoeverre Koning Winter écht zou binnentreden. Het leek er gisteren op dat het hogedrukgebied er wel komt maar dat de echte winterkou niet op transport kan worden gezet.

We zijn inmiddels een dag verder en kunnen meer inzicht geven in wat de kaarten zijn die op tafel liggen.

En dat biedt tegelijkertijd goed nieuws als ‘slecht’ nieuws.

Omslag nog steeds in de kaarten

De omslag die we gisteren en een aantal dagen geleden in de kaarten zagen zit er nog steeds in. Onder invloed van warmte-advectie boven de Atlantische Oceaan kan een hogedrukrug uitgroeien tot een hogedrukgebied dat zich in de buurt van Scandinavië gaat positioneren. Het gevolg is dat aan de zuidflank van dit hogedrukgebied bij ons de wind uit het oosten gaat waaien.

Heel veel modellen gaan op de middellange termijn mee met dit beeld:

De vraag blijft: hoe winters wordt het?

Deze kaarten zijn een redelijk goede uitgangspositie voor winters weer, met als omslagpunt 6 januari. Daadwerkelijk koudere lucht lijkt ook af te zakken naar onze regio. Rest de vraag: hoe winters wordt het? Voor de echte winterliefhebber kan het niet koud genoeg zijn en is het pas écht winter als de minima rond -10 of lager liggen.

Maar dat lijkt voorlopig niet aan de orde. Het hogedrukgebied lijkt na deze termijn niet goed komen te liggen, eigenlijk net als wat we gisteren al zagen. Dat zit nog steeds in de kaarten. De pluim gaat daarom ook voor lichte nachtvorst vanaf de nacht van zondag op maandag:

Écht winterweer? Dat zit er voorlopig nog niet in, zo lijkt het 🙂 …. maar laten we de ontwikkelingen van de komende dagen afwachten.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?