Christian Versloot
Christian Versloot
12 januari 2018 11:09

Het is alweer een aantal dagen geleden dat we in onze twaalfde Winterupdate aangaven dat er nieuwe ontwikkelingen waren, maar dat er ook nog veel onzekerheid heerste. Dat hield de afgelopen dagen een beetje aan – maar er zit nog steeds geen echt winterweer in de kaarten. Qua temperatuur dan.

Want sneeuwkansen zijn er wel. In deze analyse beschouwen we de geldende kaarten & kijken we vooruit. Ook naar de sneeuwkansen, al moeten we erbij vermelden dat het nog érg ver vooruit is en dat de kansen nog buiten de betrouwbare termijn liggen. Nog even afwachten dus!

Temperatuur rond normaal

Als we grofweg een indicatie van de temperatuur willen krijgen kunnen we kijken naar de temperatuurpluim van het KNMI, die wordt samengesteld op basis van het ‘ensemble’ van het Europese weermodel. Dat is een mooie term voor het samenvoegen van verschillende berekeningen voor dezelfde waarde (in dit geval temperatuur) voor dezelfde tijdstippen (in dit geval voor de komende dagen). Wetenschappelijke onderzoeken hebben keer op keer aangetoond dat in veel gevallen zogeheten ‘ensemble-modellering’ de betrouwbaarheid van een verwachting verbetert.

Bekijken we dan ook daadwerkelijk de pluimverwachting, dan zien we het volgende:

De blauwe en rode stippellijn geven de laagst en hoogst gemeten temperaturen ooit. De rode en blauwe lijn die rond de +5 en 0 graden Celcius liggen geven het gemiddelde maximum en minimum weer. De temperatuurpluim hobbelt voor het grootste deel tussen die gemiddelde waarden in.

De komende dagen hoeven we dus voor wat betreft temperatuur geen ijskoud winterweer te verwachten 🙂

Bron weerkaarten: wxcharts.eu

Volgende week sneeuwkansen, maar nog ver vooruit

De sneeuwpluim schiet volgende week echter omhoog:

Dat is allemaal te danken aan een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden richting ons koerst en wordt berekend door een aantal modellen:

En dan komen we eigenlijk weer in het klassieke scenario van de sneeuw begin december waarin we schreven:

In de Sneeuwupdate #2 van vanmiddag haalden we aan dat het voor de mogelijke sneeuwval van komende zondag cruciaal is dat het lagedrukgebied op de juiste plek uitkomt. Dat betekent:

  • Dat de kern van het lagedrukgebied aan de zuidkant of liefst ten zuiden van Nederland uitkomt, zodat de wind van land komt en het dus koud genoeg is voor sneeuwval. Dat betekent dus dat een noordelijk gelegen lagedrukgebied slecht is;

  • Dat de kern van het lagedrukgebied tegelijkertijd niet té zuidelijk uitkomt – want dan vallen we in de schaduw van Engeland en is er geen sprake meer van neerslag. Dan kan het wel koud zijn, maar zonder neerslagsignaal geen sneeuw!

De berekeningen van de weermodellen zijn er echter nog niet over uit of het lagedrukgebied goed genoeg komt te liggen om daadwerkelijk voor sneeuw te gaan zorgen. Dat moet in de komende dagen duidelijker worden. De pluim geeft echter wel sneeuwkansen, en voor de sneeuwliefhebber is het dan ook interessant om ons in de komende dagen in de gaten te houden! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter