Christian Versloot
Christian Versloot
28 januari 2018 22:16

Je kent onze stormchasers van de livestreams bij onweer en de chaseverslagen. Maar het grappige aan de meeste jagers is dat ze verschillende andere natuurelementen ook hoogst interessant vinden. Herfststormen, extreem winterweer … tot fenomenen die we eigenlijk niet tot de meteorologie mogen rekenen!

Onze chaser Maurice Hamming is dan ook net terug van een poollichtjacht in het hoge noorden. Dit noorderlicht, dat ook wel aurora borealis wordt genoemd op het Noorderlijk Halfrond en aurora australis op het Zuidelijk Halfrond, kan er soms heel mooi uitzien! Hij heeft een aantal dagen vertoefd in Tromsø, een stad in het noorden van Noorwegen, om daar samen op poollichtjacht te gaan. Allereerst kun je zijn avonturen hier terugzien:

TIP: kijk ook eens op de pagina Hoe ontstaat noorderlicht?

Maar onze Maurice zou geen echte fotograaf zijn als hij niet een verzameling tips op papier heeft gezet voor de liefhebbers die zelf eens noorderlicht willen fotograferen. Geen paniek! Fotografisch poollicht komt zo nu en dan ook in Nederland voor, dus je hoeft niet persé naar Noorwegen (al is het daar ongetwijfeld mooier). Bekijk deze video waarin Maurice uitlegt hoe je de beste poollichtfoto maakt of lees even verder, want we hebben de tips ook op deze pagina gezet:

Hier zijn ze:

  1. Zoek allereerst een goede locatie. Lichtvervuiling van bijvoorbeeld een stad of industriegebied kan een perfecte foto flink verzieken. Een handige tip is om ten noorden van de lichtbron te zitten, omdat het poollicht aan de noordelijke hemel te zien is.
  2. Zorg voor een goede uitrusting. Wat heb je nodig?
    1. Een camera met een instelbare sluitertijd. Iedere spiegelreflexcamera is daarvoor geschikt.
    2. Een stevig statief om de camera bovenop te zetten. Dat voorkomt dat bijvoorbeeld de wind de camera heen en weer schudt, of dat je uit de hand foto’s moet gaan maken.
    3. Een draadloze of een bedrade afstandsbediening. Dit omdat iedere aanraking aan de camera – en dus ook het indrukken van de fotoknop – voor trillingen zorgt. In het uiterste geval kun je ook de timer van je camera gebruiken.
  3. Stel de camera op de juiste manier in.
    1. De algemene regel is: bij heel sterk poollicht gebruik je een kortere sluitertijd en een lagere ISO dan bij zwakker poollicht.
    2. Poollicht in Nederland is zwakker dan poollicht in Noorwegen, maar Maurice kreeg goede resultaten bij deze basisinstellingen: 4 seconden sluitertijd, ISO 2500, diafragma F2.8. Kan je diafragma nog verder open? Zet hem zo wijd mogelijk open! De witbalans kan naar AUTO als je RAW schiet, maar bij JPEG moet je daar nog een juiste instelling voor vinden – een kwestie van proberen!
    3. Zorg ervoor dat je manueel scherpgesteld hebt. Stel eerst met autofocus op een punt in de verte scherp en zet dan je manual focus aan. Zo voorkom je dat je camera ineens ergens anders op probeert te focussen.
  4. Tot slot nog een aantal praktische tips:
    1. Zorg allereerst voor warme kleding. Het kan erg koud worden tijdens je poollichtjacht! Neem eventueel ook warm drinken mee.
    2. Zorg voor (relatief warme) extra accu’s, want accu’s kunnen niet goed tegen kou. Stop de accu’s die je meeneemt bijvoorbeeld in je broekzak.
    3. Neem genoeg geheugenkaarten mee of zorg ervoor dat je kaarten groot genoeg zijn! Het zou zonde zijn als je net het perfecte poollicht mist….

Je hebt het misschien al door: het fotograferen van poollicht lijkt heel sterk op het fotograferen van bliksem! Ben je daar benieuwd naar? Bas de Visser en Melle van der Werff hebben op Bliksemdetectie een handige cursus geschreven voor bliksemfotografie.

Nu nog onweer…! 😉

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter