Jullie hebben vanmiddag en vanavond misschien al één en ander in de media voorbij zien komen: de winter keert terug. Zoals het er nu naar uitziet althans. Nadat we tussen eind februari en de eerste dagen van maart met een flink winterse periode te maken hebben gehad, dachten we er inmiddels wel vanaf te zijn. Met de nadruk op dachten we. Want de weermodellen tonen dat Koning Winter zich nog niet gewonnen geeft. De vraag is dan ook: keert de winter terug?

In deze analyse nemen we een kijkje in de meest actuele stand van zaken in de weerkaarten en schetsen we je wat het weer de komende week gaat doen.

Vandaag: lagedrukgebied en onweersbuien

Als we op de weerkaart kijken die de stand van zaken in de atmosfeer aangeeft voor vandaag 13.00 uur Nederlandse tijd, dan zien we het volgende:

De oranje pijl wijst naar Nederland, want het kan soms even zoeken zijn in de wirwar van lijnen en kleuren 🙂

Direct ten westen van Nederland zien we een lagedrukgebied hebben. Door dynamische luchtbewegingen die als gevolg van dit lagedrukgebied optraden hebben we vandaag te maken gehad met een aantal regen- en onweersbuien. Met name in het noorden van het land ging het zo nu en dan even flink tekeer, met zelfs een fraaie shelfcloud in Roodeschool:

Het laag was ook goed te zien op het radarbeeld vandaag, kijk maar naar de krul boven de zuidelijke Noordzee:

Krachtig laag boven de Oceaan

Dit lagedrukgebied verlaat langzaam ons land weer, waardoor het qua onweer weer enigszins afkoelt allemaal. Maar tegelijkertijd komt de komende dagen op de Atlantische Oceaan een krachtig lagedrukgebied tot ontwikkeling, dat ergens ten noordwesten van Ierland lijkt uit te komen.

Het gevolg is dat aan de oostzijde van het lagedrukgebied een enorme teug zachte lucht naar het noorden wordt gevoerd, hetgeen we illustreren met de rode pijl. De oranje pijl wijst wederom naar Nederland:

Het is eigenlijk een vrij klassieke setting, want meestal komen er dankzij dit soort teugen zachte lucht hogedrukgebieden tot ontwikkeling 🙂 Als we richting Scandinavië kijken op de kaart hierboven dan zien we al wat borrelen en ook ligt de paarse vlek, de kou dus, al te wachten om richting ons land op transport gezet te worden.

Maar gaat dat ook gebeuren? Dat is de vraag.

En ja hoor:

Hogedrukvorming boven Scandinavië

Het Europese model laat zien dat vanaf donderdag een hogedrukgebied boven Scandinavië tot ontwikkeling lijkt te komen waardoor koude lucht op transport wordt gezet:

Het gevolg? Volgens de Europeaan komen we dit weekend weer in de winterkou terecht 🙂

Maar gaat GFS daarin mee?

Dat lijkt er wel op dus! Desondanks moeten we nog even afwachten, want het is nog redelijk ver vooruit (grofweg 4-5 dagen) en we moeten dus nog even afwachten hoe de situatie de komende dagen gaat ontwikkelen. Desondanks kijken we nu naar de pluim en de ensembleverwachting, die zowel namens het Europese weermodel als de Amerikaan aangeeft hoe koud het lijkt te gaan worden in ons land.

De pluim en het ensemble

Om te bepalen hoe koud het komend weekend echt gaat worden kunnen we kijken naar de pluim evenals het ensemble. De pluim van het Europese weermodel schetst voor komend weekend toch minimumtemperaturen rond -5 en maxima rond het vriespunt overdag:

Het ensemble van GFS gaat voor iets minder lage temperaturen – met circa -2 tot -3 in de nacht – maar lijkt ook voor vorst te gaan komend weekend:

Een flitswinter?

Daarna lijkt de temperatuur weer omhoog te gaan. De oorzaak daarvan zien we eigenlijk al op de kaart voor zaterdag a.s.:

Er ligt helemaal aan de bovenkant van de kaart een lagedrukgebied – en dat hoort daar niet als we het winterweer willen houden!

Het gevolg is dat het hogedrukgebied ‘weggeduwd’ lijkt te worden, waardoor het op de Atlantische Oceaan terechtkomt. Let op: dit kan uiteraard nog veranderen, want het is ver vooruit. Desondanks lijkt het volgens het huidige scenario een beetje guur weer te worden dan, met een noordenwind die zo nu en dan ook een noordwestcomponent heeft. Echt koud is het dan niet: overdag een paar graden boven nul, in de nacht mogelijk nog wat lichte vorst.

De kans op sneeuw lijkt vooralsnog klein, maar dat kan als de drukgebieden van positie veranderen zomaar eens anders worden.

Wel wordt het de komende dagen goed fris voor de tijd van het jaar!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter