Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
8 april 2018 20:11

We zijn verwend dit weekend. Op verschillende plaatsen in ons land heeft regelmatig de zon geschenen en in het zuiden van het land werd het al bijna 25 graden – heerlijk! Zoals we van het weer in Nederland echter gewend zijn, worden dit soort situaties snel ingehaald door de realiteit: een overgang naar iets minder mooi weer die gepaard gaat met regen- en onweersbuien.

Vooral in het zomerhalfjaar kunnen bij dit soort dynamische situaties zware regen- en onweersbuien ontstaan.

Het is meestal dan ook gauw gedaan met het mooie weer.

Wat dat betreft heb ik dit keer goed nieuws. Het lijkt dat we in een soort overgangssituatie blijven hangen, maar toch is er morgenavond ook kans op een aantal regen- en onweersbuien. Sommige daarvan kunnen lokaal stevig uitpakken.

Dan nu de maar: het is echter de vraag in hoeverre de buien daadwerkelijk Nederland gaan aandoen…

In dit artikel duiken we de actuele stand van zaken in de weerkaarten in om te kijken wat er morgen op stapel staat. Daarvoor beginnen we met de uitgangssituatie.

Een hogedrukgebied noord van de Zwarte Zee

Die bepaalt onder andere het weer bij ons in de regio.

We hebben daarvoor de recente analyse van het KNMI, van 20.00 uur Nederlandse tijd hier:

Op de kaart zien we een hogedrukgebied ten noorden van de Zwarte Zee liggen, inmiddels boven Rusland. Dankzij dit hogedrukgebied hebben we de afgelopen dagen te maken gehad met een stroming die vooral zuidelijk was, met lucht die oorspronkelijk uit Algerije en Tunesië komt.

Daardoor hebben we die maximumtemperatuur bereikt de afgelopen dagen!

Tegelijkertijd zien we ten westen van Nederland dat het krioelt van de gekleurde lijntjes met allerlei figuren. We zien een koufront (blauwe lijn met driehoeken) ten noordwesten van Nederland liggen; een warmtefront (rood met halve cirkels) ten westen van Nederland, en verschillende zones van lagedruk ten zuiden en zuidwesten van ons. Ook zien we een vore in de buurt van Luxemburg liggen.

Toenemende invloed lagedruk

De komende uren beweegt het hogedrukgebied ten noorden van de Zwarte Zee steeds verder oostwaarts. Het fungeert normaal als een soort blokkade; doordat er een sterk hogedrukgebied ligt kunnen lagedrukgebieden niet verder komen.

Je snapt vanzelf wat er gebeurt als het hogedrukgebied wegtrekt: de lagedrukgebieden trekken mee.

Daardoor krijgen wij morgen te maken met een toenemende invloed van deze lagedruk.

Vanaf de avond toenemende onweerkansen

We krijgen morgen overdag eerst te maken met temperaturen tegen de 20 graden aan, volgens de meeste modellen. Een klein deel daarvan berekent temperaturen van meer dan 20 graden:

bron weerkaarten: Wxcharts.eu

…het gevolg daarvan is op sommige plekken enige onstabiliteit (CAPE van ca. 500 J/kg):

…maar daar gaan zoals je ziet niet alle modellen in mee!

Met name in het zuidwesten, ook zuiden en westen

Het is vervolgens zaak om de neerslagindicatie (en in dit geval de verwachte radar reflectivity, oftewel hoe het verwachte Buienradarbeeld er dan uit komt te zien) erbij te pakken. Daarmee kunnen we bepalen of bij de trigger die aanwezig is (en in dit geval lijkt dat de thermische vore te zijn, o.a. op basis van de guidance van het KNMI) ook daadwerkelijk voor onweersbuien gaat zorgen.

En waarschijnlijk is dat het geval, maar dat wordt heel krap:

De verwachte buienlijn lijkt morgen met name België aan te doen, al gaat het AROME-model (nota bene het model van het Belgische meteorologische instituut) voor een lijn die zelfs in Frankrijk blijft hangen. De guidance van het KNMI beschrijft echter dat ook in Nederland de kans aanwezig is dat er buien gaan ontstaan, en beschrijft daarbij zowel het zuiden als het westen van het land. De beelden hierboven gaan echter voor het zuidwesten van het land.

Het KNMI schrijft verder het volgende:

effectieve 1-6 km windschering in de avond aan de noordwestflank van het thermische laag in een klein gebied 30-40 kn, dus multicell en mogelijk nog wat sterkere organisatie met lijnvorming.

en

Bij de thermische vore maandagavond in alle modellen een duidelijk convectief neerslagsignaal, met toppen tot maximaal FL350 kunnen dit stevige onweersbuien zijn met kans op hagel.

Conclusie: we krijgen morgenavond dus te maken met toenemende onweerkansen. De kans lijkt aanwezig dat een aantal buien die op een buienlijn gaan ontstaan onweer gaan bevatten. Hier en daar kunnen die fel uitpakken, maar het is nog niet zeker waar ze gaan vallen. De grootste onweerkans lijkt morgen aanwezig te zijn voor het zuidwesten van het land. Desondanks vallen onweersbuien in het westen en zuiden van het land niet uit te sluiten.

Even in de gaten houden dus 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.