Christian Versloot
Christian Versloot
21 april 2018 13:08

We hebben te maken gehad met een aantal fraaie dagen, waarbij we met name qua zon en temperatuur flink verwend zijn. Het was behoorlijk warm voor de tijd van het jaar! 29 graden in april, dat zien we niet heel vaak. Maar aan alle goeds komt een eind, zoals we van dit weer gewend zijn in Nederland. Het is dan vaak wel de vraag: op welke manier komt er een einde aan? Dat is vaak met onweer.

En ook morgen – de dag waarop het mooie weer ophoudt – lijken er een aantal felle regen- en onweersbuien te kunnen vallen.

Bron weerkaarten: KNMI, WxCharts.eu – omslagfoto door Maurice Hamming

Hogedrukgebied bepaalt het weer

Als we nu op de weerkaart kijken, dan zien we een hogedrukgebied liggen in de buurt van Nederland:

De afgelopen dagen heeft dat voor mooi weer gezorgd. Door de positie van het hoog hebben we vandaag te maken met iets minder warm weer, maar het is zeker nog zeer de moeite waard. Wel trekt het hogedrukgebied naar het oosten weg, waardoor lagedruk van de Atlantische Oceaan meer invloed kan gaan uitoefenen op het weer in onze regio.

We krijgen daarmee een klassieke setting voor een dynamisch onweer (vergelijk de kaarten op die pagina maar eens met de verwachte kaart van morgen):

Morgen wordt het dus eerst een stukje warmer dan vandaag (grofweg 25 graden), omdat de wind weer naar het zuiden draait. Maar tegelijkertijd neemt onder andere daardoor de kans op onweersbuien toe.

Dynamisch onweer op vore

Tegelijkertijd zien we op de kaart hierboven een rode lijn boven Nederland liggen. Dat is een zone van convergentie, d.w.z. een lijn waarop de wind “draait” en waardoor lucht uit verschillende hoeken op elkaar botst. Omdat de lucht daar alleen maar omhoog kan, is dat een perfecte trigger voor buienvorming. Geholpen met de dagelijkse gang, d.w.z. het feit dat in de namiddag en het begin van de avond de beste omstandigheden ontstaan voor buienvorming, kunnen we morgen te maken krijgen met een leuke dag.

De verschillende modellen berekenen hoeveelheden CAPE van ca. 1000 tot 1500 J/kg:

De grootste hoeveelheden onstabiliteit zien we dus terugkomen in de oostelijke helft en met name in het zuidoosten van het land, verder veel in Duitsland.

Schering en radarreflectie

We hebben morgen te maken met enige windschering. Hierdoor zullen de buien die ontstaan clusteren in mogelijk een lijn of een verzameling onweersbuien. Daardoor worden ze wat zwaarder dan normaal, en de verwachting volgens de guidance van het KNMI is dan ook dat sommige buien lokaal fel kunnen uitpakken met hagel tot 2 centimeter in doorsnede. Windstoten tot 55 kilometer per uur zijn mogelijk.

Als we de verwachte radarreflectie erbij pakken (d.w.z. het verwachte Buienradarbeeld), dan zien we het volgende bij het AROME-model:

Veel modellen gaan daar echter niet in mee, maar berekenen wel buien, bijvoorbeeld:

Conclusie

Het wordt morgen dus een stukje warmer dan vandaag, maar het wordt naar alle waarschijnlijkheid wel een spannende dag voor de onweersliefhebber. Vanaf de middag neemt in de oostelijke helft van het land de kans op onweer toe. Het is nog even afwachten, maar gezien de omstandigheden zouden sommige buien lokaal fel kunnen uitpakken, met hagel en windstoten. Blijf onze radarbeelden morgen volgen, en bij vragen zijn we altijd bereikbaar!

De dagen na zondag lijken nog wel redelijk mooi te verlopen, maar met 14 tot 16 graden is het een stuk koeler.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter