Christian Versloot
Christian Versloot
10 juni 2015 10:04

Omdat de potentiële onweersituatie steeds dichterbij komt, is het vandaag tijd om een gedetailleerdere post te schrijven. We zien op de weerkaart een hogedrukgebied waarvan de kern vandaag boven Ierland ligt. Dit hoog splitst zich over de loop van woensdag in tweeën, waarna het ene deel westwaarts trekt en het andere oostwaarts. Naar het vacuüm dat hier ontstaat beweegt een lagedrukgebied, dat woensdagochtend nog boven het Iberisch schiereiland ligt.

Aan de zuidoostflank van dit hogedrukgebied heerst momenteel een noordoostelijke stroming, die op nadering van het lagedrukgebied draait naar zuidoost. We komen daardoor in warmere lucht terecht. Onder invloed van het lagedrukgebied ontwikkelt zich een vore waarbij aan de grond convergentie optreedt. Deze vore zal op vrijdag 14:00 – volgens de huidige verwachting – boven Frankrijk liggen, maar komt rap dichterbij.

De warme luchtmassa die aangevoerd wordt, is onstabiel van aard. We zien verspreid over de dag een tong met CAPE vanuit het zuidwesten over ons land schuiven, met waarden rond 1600 J/kg. Op de GFS-progtemp zien we dat er ’s middags een kleine capping layer te overbruggen is, waardoor buien niet uit zichzelf zullen ontstaan. Later op de avond is dat in sommige gebieden wel het geval. Voor andere gebieden, waar dit niet gebeurt, is er dynamische lifting op de passerende convergentielijn.

Screenshot_148

Kortom: we zien op  de weerkaarten weer een leuke situatie die enigszins wegheeft van een Spaanse pluim-configuratie, maar dat net niet is. Wel wordt er warme, onstabiele lucht aangevoerd en zal er ’s middags vanuit Frankrijk toenemende dynamische lifting zijn. Er kunnen zoals we het nu zien dus een aantal fikse regen- en onweersbuien ontstaan. Laten we nog even verder kijken om te zien wat de kans is op zware randverschijnselen.

Zijn zware randverschijnselen mogelijk?

We zien dat langs de convergentielijn forse buien mogelijk zijn. We zien op de progtemp momenteel consistente waarden voor windschering: er lijkt weinig snelheidsschering te zijn, terwijl de richtingsschering aanwezig is. Het resulteert in organisatie rondom een buienlijn, mogelijk met verschijnselen als shelf clouds. Momenteel staan (convectieve) windstoten tot 75 km/uur op de kaarten: dat is niet zoveel als afgelopen vrijdag mogelijk was. De kans op hagel is aanwezig, zo’n 2-3 centimeter in doorsnede is mogelijk. Erg zware randverschijnselen als supercells en tornado’s zie ik op basis van de huidige kaarten niet zitten.

De situatie op Pinkpop

Vorig jaar werd Pinkpop getroffen door noodweer. Dit weekend wordt het festival wederom georganiseerd, en is er sprake van een onweerkans. We duiken iets dieper in op de situatie ter plaatse, zodat festivalbezoekers op de hoogte zijn van het mogelijk dreigende onweer. Details ontbreken nog gezien de vele tijd tussen vandaag en de onweersituatie, dus waarschijnlijk zal het nog veranderen. Maar wat nu op de kaarten staat is organisatie in een buienlijn, waarbij mogelijk ook Pinkpop getroffen wordt. De weermodellen berekenen vanaf 19:00 een toenemende kans op onweer, met tussen 20:30 en 23:00 de piekkans.

We komen morgen weer terug met een update van nader te bepalen detail.

Het verwachte radarbeeld van WRF, vrijdag 23:00 uur

Het verwachte radarbeeld van WRF, vrijdag 23:00 uur

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter