Christian Versloot
Christian Versloot
24 juni 2018 16:45

We plaatsen al een tijdje fraaie video’s van onweersbuien. We hebben er nu weer eentje voor je gevonden. Ditmaal is het er een met een wat educatiever aspect: we gaan je er ook nog iets bij uitleggen.

Want wat zijn nu precies de fasen van een onweersbui?

Zoals we uit het artikel over updraft en downdraft weten, evenals het artikel over thermiek dat is geschreven door onze Sipke, ontstaat een onweersbui uit een opstijgende stroom warme lucht die condenseert – waarna een wolk zich vormt. Zo’n ’towering cumulus’ is waar deze video, die een prachtige timelapse toont van een onweersbui in South Dakota (VS), mee begint.

De verschillende wolken zijn ook op te zoeken in ons wolkenboek, gemaakt door Marcel van Norden.

Van stapelwolk naar onweersbui

Die cumulus groeit in het geval van de video razendsnel door naar een cumulonimbus calvus, een groeiende onweersbui. Meer informatie over het herkennen van onweersbuien vind je ook op onze site.

Op den duur houdt de groei verticaal op. Het lijkt alsof de bui een plafond heeft bereikt. De bui wordt dan een beetje aambeeldachtig van vorm. Deze fase noemen we de cumulonimbus capillatus. De onweersbui is dan op zijn hoogtepunt: het heeft het zogeheten ‘Equilibrium Level’ bereikt. Dat is een soort plafond waarbij de temperatuur van de atmosfeer hoger wordt dan die van het stijgende luchtdeeltje. Lucht kan alleen stijgen t.o.v. andere lucht als het warmer is, en vanaf dit plafond is dat dus niet meer het geval.

Vanaf beneden wordt er met de updraft echter wel continu nieuwe warme lucht aangevoerd, dus moet de lucht bij het plafond uitzetten naar de zijkanten. Het gevolg is zo’n prachtig aambeeld dat we in de video hieronder ook zien ontstaan.

Van onweersbui naar einde verhaal

Na deze fase valt in de meeste gevallen de bui weer uit elkaar. Dat komt doordat de downdraft de updraft afsnijdt waardoor er geen warme lucht meer naar boven kan komen en de bui niet gevoed wordt. Is het onweer dynamisch van aard, dat wil zeggen een buienlijn of onweerscomplex, dan kan het langer duren voordat de bui ermee ophoudt. Maar dat is voor een volgende keer! 🙂

Geniet van deze video, die gemaakt is door GeoAvatar – een dronebedrijf uit de Verenigde Staten dat geleid wordt door een voormalig professor. En nog een fijne dag gewenst! 🙂

 

Building summer storm in the Black Hills of South Dakota from GeoAvatar on Vimeo.

Omslagfoto: Melle van der Werff

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter