1100 kilometer maar een topchase

Maurice Hamming • zaterdag 11 augustus 2018

Als freelancer kom je nog eens ergens. Voor een videoklus moest ik in Flevoland zijn en zo eindigde mijn dag in Almere. Gelukkig was ik op tijd klaar en kon ik na een flitsbezoekje aan vrienden aansluiten bij Melle en Wichard. Op het moment dat we wegrijden weten we het eigenlijk al meteen, dit gaat een hele lange chasedag worden!

We hebben afgesproken bij een tankstation in de buurt van de A6 bij Almere. Vanaf daar zetten we koers richting het zuiden. Hoe ver weten we nog niet, maar in ieder geval België. Het lijkt er namelijk op dat het complex af gaat zwakken voor deze Nederland zal binnenkomen. Ook al ben je bij Almere al een stuk onderweg, het is alsnog een aardig stuk naar België.

Op naar België

Eenmaal in België wordt het drukker op de wegen, het loopt inmiddels ook al tegen de avond. De spits is al op gang aan het komen. Door de drukte raak ik op een gegeven moment Melle en Wichard kwijt en ga ik puur af op wat mijn TomTom zegt. Helaas bleken de TomTom van Melle en die van mij niet helemaal op elkaar afgestemd. Na contact met Melle te hebben ziet hij hele andere dingen langs de kant dan ik.

Na een korte blik op de kaart kom ik erachter dat de snelweg waar ik op rijd (de A1) wel redelijk parallel loopt aan de snelweg waar de andere heren op rijden (de A12). We besluiten af te spreken op een punt waar een weg tussen de A1 en de A12 aansluit op de A12. Bij het tankstation waar we afgesproken hebben besluiten we ook even de benen te strekken en het plan te bespreken.

Toch iets verder: Frankrijk in

Na een korte pauze rijden we verder richting het zuiden, het idee is om naar de grens met Frankrijk te rijden. Daar zoeken we dan een rustige plek om de bui op te wachten. Maar tijdens de rit naar het zuiden trekt de bui steeds meer naar het oosten. We moeten een ander plan verzinnen om nog voor de bui te kunnen komen. Na kort overleg besluiten we om maar gewoon door te rijden Frankrijk in. Op naar Frankrijk dus!

We zetten koers naar de plaats Saint-Quintin, in het noorden van Frankrijk. Eenmaal in de buurt is de bui gelukkig nog niet aangekomen, dus kunnen we nog iets verder doorrijden naar het westen. Recht op de bui af! In de verte zien we steeds meer tekening in de lucht komen en de structuur van de bui wordt steeds duidelijker. Wat een prachtige bui is dit! Behalve de geweldige looks van de bui is het ook een flitsende verschijning. Al van veraf zien we de ontladingen in de bui. En nu is het taak om snel een afslag te vinden.

Op zoek naar een veilige parkeerplek

Waar is de afslag als je ‘m nodig hebt, we rijden al kilometers met zicht op de bui, maar geen afslag te bekennen! De paniek begint een klein beetje toe te slaan en we besluiten de eerste de beste afrit bij een tankstation te nemen. Zodat we in ieder geval veilig stil kunnen staan. We hebben geluk! Naast de plek waar we de auto parkeren is een heuveltje waar we bovenop kunnen staan en redelijk vrij zicht hebben!

Snel pakken we al het cameraspul uit de auto’s en stellen het op bovenop de heuvel. Al voor de afslag was Wichard een livestream gestart op onze Facebookpagina. De telefoon zetten we snel in de houder op het statief en zetten deze neer. We hebben eigenlijk net alles bovenaan staan als we zien dat de bui eigenlijk wel aardig rap dichterbij begint te komen. In de verte lijkt het alsof de regenzone ons al bijna bereikt. We pakken snel al het spul in en rennen terug naar de auto.

De outflow bereikt ons

Eenmaal bij de auto staan we raar te kijken als het mistige gebied ons bereikt, het is namelijk geen regen maar stof! En niet een beetje ook. (In de vlog kun je dat mooi zien.) Het is eigenlijk een grote waas die als een muur op ons af kwam. Snel pakken we de camera’s weer uit de auto’s en zetten alles weer neer. Ondertussen flitst het maar door en op een gegeven moment valt de stroom uit bij het tankstation waar we naast staan. Het maakt het allemaal nog indrukwekkender!

Toch kon de regen niet uitblijven. Na een periode bovenop de heuvel te hebben gestaan begint het toch te druppen. We lopen alvast naar beneden, maar op een gegeven moment gaat het dan toch los. We besluiten toch even plaats te nemen in de auto’s. Als de lucht weer wat opgeklaard is stappen we weer uit de auto en overleggen wat we gaan doen. Of weer een stuk terug om dezelfde bui nog een keer te pakken. Of blijven staan om de tweede lijn te vangen. We besluiten het laatste te doen en stellen ons voor de zoveelste keer op bovenaan het heuveltje.

We genieten van een aantal prachtige ontladingen vlak voor onze neus! Uiteraard vergezeld van een aantal heerlijke doffe donders. Een aantal van deze flitsen hebben we met de camera’s mooi weten vast te leggen. Langzaam maar zeker trekt de bui ons voorbij. Met de camera volgen we de bui die voor ons van rechts naar links trok. Ondertussen zien we in de verte rechts van ons weer wat flitsen. Een blik op de radar leert ons dat daar nog een bui zit. We besluiten om door het tolpoortje te rijden, van de snelweg af

.

Nieuwe uitvalsbasis

Bij een carwash een eindje verderop parkeren we de auto’s. Hier kunnen we eventueel droog staan en toch nog foto’s schieten. Gelukkig is het niet nodig en blijft het afgezien van een paar spetters aardig droog. Het vaste ritueel van het neerzetten van de camera’s gaat weer beginnen en ook de livestream gaat weer aan. We staan echt perfect, heel mooi zicht op de bui, droog en we kunnen dichtbij parkeren. Met z’n drieën staan we te genieten van de bui die aan ons voorbij trekt. Het voelt echt als loon na werken, meer dan 600 kilometer gereden en dan zulke geweldige buien!

De bui verdwijnt langzaam uit het zicht en we zien eigenlijk alleen nog maar wat wolken oplichten. We besluiten terug te rijden naar Nederland, achter de bui aan. Als we er nog voor kunnen komen zou het mooi meegenomen zijn, maar anders hebben we nog een leuk uitzicht tijdens de terugreis. Door de hevige regenval waar we door moeten kunnen we niet heel snel en veiligheid staat toch wel bovenaan. We besluiten rustig aan door te rijden en voor de laatste keer deze bui los te zien gaan! Wat een afsluiter van een geweldige chasedag!

Foto’s Melle

Ook Melle heeft een serie prachtige foto’s gemaakt! Die zie je hieronder:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?