Vanochtend op veel plaatsen glad
Christian Versloot
Christian Versloot
31 mei 2017 12:16

AL3106_largeAfgelopen weekeinde werd het tropisch en de tropenhitte werd verdreven door een zone van lagedruk. We hebben dan ook een aantal mooie onweersituaties gezien. Onze stormchasers Melle en Maurice hebben in het weekend meer dan 1000 kilometer afgelegd en een aantal mooie buien onderschept. Vooruitkijkend, dan zien we dat de warme lucht nog steeds in de buurt is en komend weekend voor onweerkansen kan zorgen. Een analyse.

  • Omslagfoto: Maurice Hamming
  • Weten welke soorten onweer er bestaan? Bekijk dan het overzicht.

Als we de weerkaart hiernaast bekijken zien we de luchtdrukanalyse van vandaag 08.00 uur. We zien een hogedrukgebied waarvan de kern boven het westen van Frankrijk ligt. Ten noorden van dat hoog wordt vanaf de Noordzee maritieme lucht aangevoerd. Met 17 tot lokaal 24 graden is het dus koeler dan de afgelopen dagen, maar de warme lucht is het land nog niet uit.

De komende dagen beweegt genoemd hogedrukgebied langzaam naar het oosten/noordoosten, afhankelijk van het weermodel is het verloop iets anders. Het zwakt ook iets af waardoor lagedruk op de Atlantische Oceaan wat meer macht kan uitoefenen op wat er in de buurt van Nederland gebeurt. Het laag dat je hierboven op de analyse al ziet liggen ten westen van Ierland genereert komende vrijdag op hoogte een vore, die op de uitdraai van GFS hieronder is aangeduid met een oranje lijn. Naarmate de dag vordert diept deze vore iets uit en trekt deze oostwaarts, onze kant op.

Op basis van de uitdraai van GFS is er met name in de zuidelijke provincies veel CAPE aanwezig, echter minder dan de afgelopen dagen. Met zo’n 1000 J/kg en enige CIN onderin moet buienvorming vanaf enige hoogte plaatsvinden. De vore die convergentie met zich meebrengt kan daar voor zorgen. De weermodellen (GFS/WRF/HARMONIE/HIRLAM) geven dan ook convectieve neerslagsignalen voor vrijdagavond en het begin van de zaterdagnacht. Op basis van de huidige kaarten verwachten we dan ook dat er mogelijk een aantal regen- en onweersbuien gaan ontstaan, en dan met name in zuid-Nederland en België.

Kijkend naar de dynamische factoren dan zien we op de Skew-T enige schering, zowel richtings- als snelheidsschering. Deze schering indiceert een multicellsetting. Buien lijken dan wat langer in stand te blijven dan gemiddeld en de kans op zwaardere verschijnselen wordt iets hoger (maar is nog niet heel groot).

Kortom, de modellen indiceren voor komende vrijdag wederom een kans op onweersbuien. De grootste kansen zijn er voor België en het zuiden van Nederland. Eventuele buien zullen in het zuidwesten van België (of nog net in Frankrijk) ontstaan en vervolgens noordoostwaarts trekken richting Nederland. Dat het echt tot onweer komt is vanzelfsprekend onzeker. De komende dagen gaat er meer duidelijk worden, en waar mogelijk (waarschijnlijk morgen) schrijven we een nieuwe analyse.

 

uitloper

Uitloper zichtbaar op de weerkaarten.

zygrib-21mei

Progtemp voor a.s. vrijdag, 20.00 uur, voor het zuiden van Nederland. Buien kunnen pas vanaf ~1.5 kilometer hoogte vrij stijgen. CAPE strekt zich daarna uit tot 11km hoogte, dus buien kunnen redelijk fors worden, maar een evt. onweer lijkt minder zwaar te worden dan afgelopen weekend. Op sommige plaatsen zijn hogere CAPE-waardes te zien (met name België), maar dit geeft een goed gemiddelde weer.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter