Gisteren schreven we dat een thermisch lagedrukgebied vanavond voor convectie en dus naar alle waarschijnlijkheid ook onweer gaat zorgen. Het wordt deze middag nowcasten om te bepalen waar onweer precies gaat ontstaan, maar het is relevant om een stand van zaken te geven van de laatste weermodellen. Hieronder de laatste modelanalyse voor het onweer van vanavond.
Een hogedrukgebied heeft de afgelopen dagen voor prachtig weer gezorgd in Nederland. In Limburg werd het gisteren nog 26 graden. Het hoog is inmiddels naar het zuidoosten weggezakt en aan de westflank van de kern (die op de analyse van 06 UTC dus 08 uur Nederlandse tijd) wordt met een zwakke stroming lucht uit het zuidoosten aangevoerd. De analyse van het Britse weerbureau tekent het hoog iets noordelijker in, maar de stroming komt desondanks van het continent.
Tegelijkertijd zien we boven Frankrijk een L op de weerkaart staan. Voorafgaand aan de grote zone van lagedruk boven de Atlantische Oceaan (met een groot occlusiefront) is een thermisch lagedrukgebied ontstaan dat op de analyse van 08.00 uur al op de kaart te zien is. De rode lijn bij dit laag indiceert convergentie, d.w.z. lucht die samenkomt op één plek. Lucht wordt dan geforceerd te stijgen hetgeen een trigger kan zijn voor onweersbuien (dergelijke dynamische optilling kan ervoor zorgen dat lucht boven het LFC terecht komt, en dan kan buienvorming vrij plaatsvinden).
Op de onweerradar zien we nu al verspreid wat onweersbuitjes ontstaan boven Frankrijk.
Dit thermische lagedrukgebied wordt voldoende volwassen voor frontogenese, hetgeen betekent dat naarmate de dag vordert een begin van een kou- en warmtefront ontstaat. Dit maakt de situatie boven Frankrijk zeer complex qua triggering en dus qua neerslagsignalen. Dit maakt de onweersituatie van vandaag erg onzeker.
We zien op de kaarten een tong van onstabiliteit die grofweg van het noordoosten van Frankrijk tot het westen van Duitsland loopt. Het zuidoosten van het land ligt aan de periferie, dwz de grens van deze tong van onstabiliteit en kan dus enige CAPE meepikken. MUCAPE loopt op tot 1500 J/kg, maar een realistisch scenario schetst tot 1000 J/kg (ML)CAPE, en dan met name in het zuidoosten van het land. Zie de uitdraai van GFS met CAPE. Er is dus onstabiliteit aanwezig die kan worden aangesproken.
Er is zo’n 10-15 m/s shear aanwezig, als er buien ontstaan kan er dus enige organisatie optreden. Nadat het thermische laag is overgetrokken kan er nog steeds buiige regen optreden waarbij een kans is op onweer.
Kortom, vanmiddag moet het zuidoosten rekening houden met een kans op een aantal regen- en onweersbuien. Hoewel er onstabiliteit en een mogelijke trigger is, is de situatie hoogst onzeker door het thermische laag, en wordt het een kwestie van de radar- en satellietbeelden in de gaten houden. Nowcasten dus.
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.