Woensdag trok er een zone met buiige regen over Nederland. Lokaal viel er zeer veel neerslag, met in sommige plaatsen zelfs neerslagsommen van 70+ millimeter. Volgens verwachting zou er later in de middag kans zijn op wat onweer boven Limburg. De verwachting klopte, al was het alleen het uiterste zuiden van de provincie Limburg dat te maken kreeg met een onweersbui. Maar voor vrijdag, morgen dus, lijkt er wederom onweer op de kaarten te staan. Hieronder eerst een korte samenvatting; daarna een iets uitgebreidere analyse.
Vanaf het begin van de morgen (9.00, 9.30 uur) lijkt een zone met regen- en onweersbuien over ons land te trekken. Deze zone ligt naar verwachting tussen 12.00 en 14.00 uur boven het midden van het land; later op de middag ligt het zwaartepunt boven het oosten van het land. De hoogste onweerkansen gelden voor het oosten en het noordoosten van het land, omdat de onstabiliteit daar overlapt met de buiigheid. In het westen is de kans op onweer bijna nihil, al zullen daar wel regenbuien ontstaan. Op basis van de verwachting van het KNMI (de guidance) is de kans op 50 ontladingen of meer in een onweersbui zo’n 30 procent. Ook kan er dankzij dynamiek hagel voorkomen. Het is voor de onweerliefhebber dus een interessante dag om in de gaten te houden.
Een lagedrukgebied bevindt zich momenteel ten noorden van de Britse eilanden en trekt langzaam zuidoostwaarts. Het ligt naar verwachting morgen tegen 14.00 uur ten noorden van Nederland. Bij dit lagedrukgebied hoort een occlusiefront en een relatief zwakke hoogtetrog. Deze zorgen voor de hierboven beschreven zone van buiige neerslag. Een tong van CAPE strekt zich uit over Nederland en beweegt met de zone mee. SBCAPE is ’s ochtends in het westen op nadering van de buienzone in de marge van 300 tot 500 J/kg; dat lijkt niet voldoende te zijn voor onweer. Naarmate de middag vordert loopt de SBCAPE op tot lokaal 1000 J/kg in het oosten; teruggeredeneerd naar effectieve CAPE (~300-500 J/kg) is er dan wel voldoende onstabiliteit voor onweer.
Dankzij dynamische triggering en het afwezig zijn van een grote hoeveelheid negatieve CAPE / inversie (CIN) lijkt buiigheid vrij rap te kunnen ontstaan. In de atmosfeer is er sprake van enige richtingsschering en redelijke snelheidsschering (totale schering in de marge van 20 tot 25 knopen, aldus de guidance). Dat is een indicatie op multicells en dan ook de desbetreffende dynamische verschijnselen zoals hagel. Het is desondanks een redelijk zwakke situatie, dus windstoten max. 60 km/uur. De wind trekt na passage van het buiensysteem wel aan, met name in de kustgebieden kan er 7 Bft komen te staan.
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.