In de nacht naar maandag en maandagochtend in het noorden kans op zware windstoten
Christian Versloot
Christian Versloot
7 juli 2015 12:08

Bij onweersituaties wordt door verschillende weerliefhebbers, wij daarbij inbegrepen, Estofex vaak aangehaald. Dat gebeurt dankzij de grote expertise in hun team. Voor de leek is het mogelijk een brug te ver om exact te begrijpen wat Estofex is en hoe je het kunt gebruiken. Vandaar deze blogpost.

Laten we beginnen te kijken naar wat Estofex nu eigenlijk is. Het staat voor European Storm Forecast Experiment, waarbij een combinatie van de eerste letters per woord leidt tot Estofex. De organisatie is sinds 2002 actief bij het schrijven van onweersverwachtingen en het documenteren van aan onweer gerelateerde weersverschijnselen. Dat gebeurt voor heel Europa. De organisatie is samengesteld uit professionele meteorologen en meteorologiestudenten die samen kennis willen uitwisselen over onweersituaties in Europa.

Als gevolg publiceert het team indien mogelijk iedere dag een onweersverwachting voor heel Europa. Soms worden ‘mesoscale discussions’ uitgegeven, aanvullingen op de bestaande verwachting. Dat gebeurt soms in het geval van heel zwaar onweer dat gepaard gaat met grote onzekerheid.

Hoe kan ik Estofex gebruiken?

De verwachting van Estofex vind je op de Estofex-pagina op Bliksemdetectie en zie je ook wel eens voorbij komen op onze Facebook- en Twitterpagina’s. Het bestaat uit twee delen: een afbeelding en een bijbehorende tekst. Op de afbeelding staat in grote lijnen uitgetekend wat  te verwachten is; in de tekst vind je een (meteorologisch zeer technische) discussie van de te verwachten onweersituatie.

In één blogpost zijn alle technische termen niet uit te leggen, dus daarvoor raden we aan om dergelijke teksten te bestuderen. Als je er dan geen chocola kunt van maken, mag je altijd een vraag posten op onze Facebookpagina. We reageren dan zo snel we kunnen. In deze blogpost focussen we daarom vanaf nu op de afbeelding.

De storm forecast van Estofex hierboven toont als ‘base layer’ de kaart van Europa. Daarboven zie je een mix van gele, oranje en rode lijntjes. Laten we beginnen met het verifiëren van de datum: in de tekst onderaan zie je dat deze verwachting is uitgegeven op maandag 6 juli 2015 om 22:27 UTC (0:27 Nederlandse tijd). De verwachters zijn Taszarek en Pucik; de verwachting is geldig van 7 juli 08:00 Nederlandse tijd tot 8 juli 08:00 Nederlandse tijd.

Bekijken we de legenda, dan hanteren we een bottom-up approach. Dat doen we omdat de gele lijntjes het vaakst voorkomen op zo’n kaart: deze illustreren namelijk de kans op onweer binnen 40 kilometer van een punt. Dat betekent als je een willekeurig punt in een geel gebied selecteert, er een kans is dat binnen veertig kilometer van dat punt gebliksem voorkomt. In het geval van een dun lijntje gaat het om een kans van 15%; bij een dik lijntje is het 50%.

Dan nu de levels van boven naar beneden. Estofex kent een zogeheten ‘levelstructuur’ om aan te geven wat de kans is op zware weersverschijnselen binnen veertig kilometer van een willekeurig gekozen punt. Level 1 geeft een kans van 5%; level 2 een kans van 15%. Level 3 geeft daarentegen een kans van 15% op zeer zwaar weer.

Welke weersverschijnselen gaat het dan om? Daarvoor moet je de tekst bekijken die bij de verwachting hoort. In het geval van bovenstaande kaart is dit het bijbehorende verhaal:

A level 2 was issued for parts of Germany, Switzerland and France, W Czech Republic, W Poland mainly for the damaging wind gusts, large and very large hail, excessive precipitation and in the lesser extent for the tornadoes.

A level 1 was issued for Denmark, Benelux, parts of France, Austria and Italy, E Poland and E Czech Republic mainly for the large hail and excessive precipitation.

A level 1 was issued for parts of Ukraine and Russia mainly for the large hail and severe wind gusts.

Potentieel grote hagel en veel regen dus voor de Benelux. We hopen dat je nu een beetje duidelijker hebt hoe Estofex werkt en dat je het in de toekomst zult kunnen gebruiken om mensen te waarschuwen. Laat het ons vooral weten als je nog vragen hebt.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter