Tijdens onweer zijn er verschillende plekken waar iemand wel of niet heen moet gaan. De auto wordt veelal gezien als één van de veiligere plekken bij een onweersbui. Is dat waar? Zorgt een auto ervoor dat je geen schade op kunt lopen door blikseminslag? Wij checken het hieronder.
Wel zitten er een paar randvoorwaarden aan deze bescherming tegen bliksem. We moeten daarvoor in de eerste plaats kijken naar de precieze reden waarom je geen schade door blikseminslag oploopt. Laten we eerst eens een kijkje nemen naar de volkswijsheid dat een auto een veilige plek is omdat het een Kooi van Faraday is. Volgens dat principe, ontdekt door de wijlen Britse natuur- en scheikundige Michael Faraday, kan er in een volledig dichte metalen constructie geen elektromagnetische straling binnentreden, op voorwaarde dat het gaat om een elektrisch geleidend materiaal.
Maar dat verklaart direct waarom een auto geen Faradaykooi is, zoals ook wordt beschreven door bliksemdeskundige en voormalig universitair docent Ad van Deursen: de auto is geen volledig gesloten metalen omhulsel. Dergelijke elektrostraling kan dus nog wél naar binnen treden. Maar dankzij de geleidende constructie van de auto- het dak is van metaal gemaakt – wordt de stroom direct naar de grond geleid. Het is daarom wél een veilige plek om voor de bliksem beschermd te zijn!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.