Gladheid door winterse buien of bevriezing. Morgenmiddag in aan de westkust zware windstoten
Christian Versloot
Christian Versloot
17 januari 2019 19:48

Afgelopen zaterdag, tijdens mijn weerbericht op de lokale radio, werd het me gevraagd: “er komt winter aan hè?” Mijn reactie toen was nog wat afzwakkend. Ik vertelde dat er wel een soort ‘atmosferische omslag’ op poten stond, waardoor als het even meezit de luchtdrukpatronen gaan veranderen, maar dat het nog veel te vroeg was om daar conclusies aan te verbinden.

Vandaag echter staan er voor de komende tijd winterse ontwikkelingen op de kaarten op zo’n manier dat het het toch waard is om er een blog aan te wijden. Maar toch nog even geduld alstublieft, want we hebben het wel vaker gezien … het is pas winter als de vorst op de thermometer staat, en niet eerder. We moeten teleurgestelde gezichten blijven voorkomen, natuurlijk 🙂

Bron weerkaarten: WxCharts.com

Wat is de huidige uitgangspositie?

Op het moment dat je de huidige weerkaart erbij pakt, dan zie je dat een lagedrukgebied boven Scandinavië het weer in onze regio bepaalt.

Aan de zuidflank van dit lagedrukgebied stroomt er lucht via de Britse Eilanden over ons land heen.

Het gevolg is dat we momenteel te maken hebben met een matige tot vrij krachtige wind uit het westen. Aan de kust staat er momenteel zelfs windkracht 7. De temperatuur lag iets boven normaal en dat heeft allemaal te maken met het feit dat de wind uit het westen waait. Toch is het ook niet veel warmer dan het normaal hoort te zijn.

Wat kan er gebeuren?

Tot en met dinsdag hoeven we niet te verwachten dat er iets verandert. Tot op dat moment staat er een totaal antiwinterse situatie op de kaarten. Maar omdat dinsdag binnen de termijn van 120 uur begint te vallen, is het zeker waard om stil te staan bij de ontwikkelingen die vanaf dat moment op de weerkaarten staan.

Op dinsdag trekt er volgens de laatste berekeningen namelijk een lagedrukgebied vanaf IJsland over de Britse Eilanden/Frankrijk naar het zuiden van Europa. Dat ziet er op de weerkaarten van het Europese weermodel als volgt uit.

Consistentie in de weerkaarten is key bij dit soort situaties. Daarom kijken we meteen wat het Amerikaanse weermodel GFS, een ander weermodel dat we regelmatig gebruiken bij de weersverwachting op de langere termijn, ons voorschotelt. Dan zien we dat ook dit weermodel voor eenzelfde situatie gaat, een bijzondere vorm van consistentie op een toch wel redelijk lange termijn:

Je zult je nu misschien afvragen: waarom is het dan zo belangrijk dat dit lagedrukgebied afzakt? Dat is heel simpel. Een enorm zuidelijk afzakkend patroon van lagedrukgebieden gaat in de zogeheten ’trends’ vaak gepaard met stijgende hogedrukinvloed boven Scandinavië en Rusland. En precies die hogedrukinvloed gaan we nodig hebben op het moment dat we met winterweer te maken willen krijgen.

De vraag is dan echter of dat ook lijkt te gebeuren.

Het Europese model lijkt een situatie met enige hogedrukvorming te voorzien op de extreem lange termijn, terwijl het Amerikaanse model het nog even afhoudt.

Toch wordt er dankzij de lagedruk boven het oosten van Europa, volgens de huidige verwachting, richting het einde van volgende week wel een stroming met ijskoude lucht op poten gezet. Deze lucht lijkt dan echter nét niet bij ons aan te komen. Ook is het twijfelachtig in hoeverre deze stroming echt langere tijd in stand blijft op het moment dat er nog geen uitgebreid hogedrukgebied tegenover staat, die daadwerkelijk het bolwerk vormt voor Koning Winter. Toch lijkt het vanaf begin volgende week enige tijd best koud te kunnen worden in ons land.

Ondanks de onzekerheid lijken de winterse ontwikkelingen op de kaarten langzaam maar zeker wat realistischer te worden. Iets dat enige tijd geleden nog op de planning stond ‘voor over twee weken’ lijkt nu mogelijk binnen vijf dagen te kunnen gebeuren. Maar ook moeten we realistisch blijven, want de weerkaarten gaan ook niet voor een klassieke winterinval. In weertermen valt er dan maar één ding over te zeggen: het is afwachten geblazen… 😉

Een pluim als deze hebben we in ieder geval al voor lange tijd niet gezien.

 

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter