Christian Versloot
Christian Versloot
19 juli 2019 21:14

Gisteren schreven we dat er op zaterdag, morgen dus, kans is op felle onweersbuien.

Inmiddels zijn we een dag verder. Dat betekent ook dat de weerkaarten een stukje zijn opgeschoven en we dus met wat extra detail kunnen kijken naar de verwachte onweerssituatie voor morgen. Laten we dat dan ook eens gaan doen 🙂

Omslagfoto: Maurice Hamming.

De uitgangssituatie

Op dit moment ligt er een lagedrukgebied met de kern boven Ierland:

Bron: KNMI Weerkaarten

Te zien is een warmtefront, een koufront en een occlusiefront – en als we de isobaren volgen een zuidwestelijke stroming, waardoor er relatief warme (ca. 25 graden) en vochtige lucht onze kant op wordt gevoerd.

Bron: KNMI Weerkaarten

Op het moment dat je de weerkaart voor morgen ca. 14 uur bekijkt, dan zie je dat het complex aan fronten en andere vormen van lagere druk in de buurt van ons land zijn gekomen. Specifiek van belang zijn het koufront dat op dat moment nog voor het westen van het land ligt en een vore, een uitloper van een lagedrukgebied. Daarop lijken morgen buien te kunnen gaan ontstaan.

Onstabiliteit en dynamiek

We gebruiken vanavond de guidance van het KNMI om onze analyse verder kracht bij te zetten, omdat daar alle parameters reeds zijn bestudeerd en samengevat:

Bij de vore en op nadering van het koufront perioden met regen en (ingebedde) geclusterde (onweers)buien, het eerst in het westen van de FIR. De CAPE-waarden lopen dan al op naar 500-1000 J/kg, in de middag naar 1500-2000 J/kg, in het oosten lokaal naar 2000 J/kg. Progtemps laten toppen toe tot ca. FL350/FL400. Buien aanvankelijk vanaf middelbare hoogte, in het oosten van het land bij de vore mogelijk vanaf de grond. De effectieve schering is dus ongeveer de 0-6 km schering en deze neemt toe naar 25-30 kn, hetgeen resulteert in een goede organisatie van de buien. Waarschijnlijk in de vorm van multicellen, de schering is niet voldoende voor een supercel. Flink wat onweer is mogelijk en in het oosten ook hagel en windstoten. Het beeld in de laatste runs is in enige mate consistent, met al behoorlijke neerslagintensiteiten boven het westen, maar de hagel en windstoten vooral boven het oosten. Het zwaarste lijkt voor Duitsland weggelegd. Achter de vore op het koufront waarschijnlijk nog buien/regen, dan toppen tot FL250. Onweer mogelijk.

Bron: KNMI Guidance

Kortom:

  • Er is morgen sprake van een leuke hoeveelheid CAPE en dus onstabiliteit, die met name in het oosten van het land behoorlijk op kan lopen.
  • Er is sprake van behoorlijk wat windschering, waardoor de buien zich behoorlijk goed kunnen organiseren.
  • Dat betekent dat de kans op hagel die wat groter is dan normaal toeneemt. Hetzelfde geldt voor zware windstoten.
  • Ook op het koufront, dat later op de middag overtrekt, blijft de kans op onweersbuien bestaan.

Maar: er staat ook dat ‘het zwaarste voor Duitsland te zijn weggelegd’.

En dat wordt ondersteund door bijvoorbeeld het weermodel AROME, die de buien vlak over de grens laat ontploffen:

Het wordt morgen al met al dus een interessante dag. Er geldt niet voor niets in verschillende provincies code geel. Met een iets kleinere bezetting dankzij de vakantietijd houden we morgen het onweer als vanzelfsprekend weer in de gaten. Houd onze onweerradar goed in de gaten voor de actuele posities van het onweer, natuurlijk via www.bliksemdetectie.nl/radar 😄⚡

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter